A încetat din viață profesorul Eleodor Popescu!

Profesorul Eleodor Popescu a încetat din viață! Cunoscut om de litere, Eleodor Popescu a locuit în ultimii ani din viață în comuna Ponoarele, locul magic al copilăriei sale și pe care l-a purtat toată viața în suflet și unde a revenit mereu:

”Nu mi-a plăcut cu adevărat nicăieri pe unde am studiat și am lucrat, nici la București, nici la Cluj, nici la Turnu-Severin. Am îndurat atâta amar de ani „străinătatea” doar pentru a supravietui în anii grei și fără speranță. Sufletul mi-a rămas aici, la Ponoarele, acolo mi-au fost doar trupul si interesele imediate”- Eledor Popescu.

S-a născut în casa străbunicilor din Roiculești, un sat risipit pe platoul Stânca Ponorii, cu locuri „stârminoase” (prăpăstioase), cu „jghibine” (râpi) calcaroase, cu ponoare abrupte si „coldice” (carari) serpuite. Vacile, oile, caprele si caii l-au stiut de stapan pana tarziu, cand a venit vremea sa plece la scolile superioare, gratie carora a ajuns profesor de romana. Cu Anton Pann la subsuoara, stranepotul notarului Iacob Martinescu – singurul banatean venit peste munte care putea citi in paleoslava, a batut toate gorganele si jghibinele, de la Cornetul Liliacului pana departe, la apus, spre Cracul cu aglice. Cateodata adormea la gura Pesterii Dracului, ignorand pericolul viperelor cenusii, sau pleca in cautare de oua de erete, la picioarele Podului lui Dumnezeu – un pod de piatra aparut probabil odata cu Facerea Lumii si ramas intact in maiestatea lui naturala. Copilaria lui Eleodor Popescu a fost feerica, ca toate copilariile baietilor de tarani de la munte.

Tot aici, în va reveni și pentru ultimul său drum, căci, trupul său se va reîntoarce în pământul pe care l-a venerat. Se poate aduce un ultim omagiu de către prieteni, cunoscuți, foști salariați ai o sferei culturale mehedințene, la Casa Funerara Palsina Drobeta Turnu-Severin. Ceremonia funerară va avea loc în comuna natală, Ponoarele, joi la ora 14:30.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

 

4,908 total views, 1 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.