Alertă meteorologică în Mehedinți. Cod portocaliu de ploi și vijelii

Începând de astăzi, 5 iulie, ora 14:00, până mâine, la ora 10:00, județul Mehedinți se va afla sub avertizare meteorologică Cod Portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, conform informării transmise de către Administraţia Naţională de Meteorologie.

          În intervalul menționat, sunt prognozate averse torențiale, vijelii, cu rafale de peste 70…80 km/h și izolat 90 km/h, dar și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 35…40 l/mp și pe arii restrânse 50…60 l/mp.

         

Pentru prevenirea unor situații de urgență, ISU Mehedinți recomandă populaţiei să ia măsuri de curățare a șanțurilor și rigolelor de scurgere în scopul facilitării evacuării normale a apelor pluviale.

          De asemenea, în cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetățeni să nu încerce traversarea râurilor prin apă și să nu se apropie de malurile acestora.

          În situația manifestării vântului puternic, recomandăm populaţiei să întrerupă orice activitate desfășurată în aer liber și să se adăpostească în imobile sau spaţii închise, care să le asigure protecţia.

           Totodată, parcarea autoturismelor se va face în zone ferite, la distanţă de copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate, care ar putea fi doborâți.

În situaţia în care persoanele sunt surprinse în zone deschise, trebuie să se îndepărteze rapid de zona în care se manifestă fenomenele şi să identifice un spaţiu care le garantează protecţia.

Dacă se află în autovehicul, cetățenii trebuie să se îndepărteze, pe cât posibil, de zona în care vântul suflă cu putere, de asemenea trebuie să rămână în interiorul autovehiculului şi să poarte centura de siguranţă.

Să folosească numărul unic de urgenţă 112 doar atunci când viaţa lor sau a altor persoane este pusă în pericol.

          Reamintim că, și astăzi, 5 iulie, județul Mehedinți se află sub atenționare meteorologică Cod Galben, ce vizează val de căldură și disconfort termic ridicat, conform informării transmise de către Administrația Națională de Meteorologie. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile maxime se vor situa între 33 și 36 de grade.

          În perioadele caniculare, facem apel la cetățeni să evite aglomerația, efortul fizic intens și expunerea prelungită la soare, în intervalul orar 11.00 – 18.00.

          Pentru siguranța lor, aceștia sunt sfătuiți să poarte haine lejere, subțiri, din bumbac, deschise la culoare, pălării și ochelari de soare.

          Totodată, persoanele trebuie să se hidrateze corespunzător, consumând circa 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, evitând băuturile alcoolice și pe cele care conțin cofeină, dar și alimentele cu conținut sporit de grăsimi.

          De asemenea, se recomandă consumul fructelor și legumelor proaspete.

          O atenție deosebită trebuie acordată și copiilor, care nu trebuie lăsați singuri în autoturisme expuse la soare.

          Le reamintim cetățenilor că, în perioadele de caniculă şi secetă prelungită, arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.  

1,335 total views, 2 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.