Cod rosu in Orsova. Prefectul a declarat stare de alerta din cauza gunoaielor

A fost declarata stare de urgenta in municipiul Orsova, dupa ce deseurile nu au mai fost ridicate de mai bine de doua luni. Decizia a fost anuntata de prefectul de Mehedinti, Nicolae Draghiea, in urma analizarii situatiei in cadrul sedintei Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta. Masura, fara precedent in judetul Mehedinti privind declararea starii de alerta in Orsova a fost luata pentru restabilirea stării de normalitate și luarea măsurilor de prevenire în vederea evitării producerii unei situații de urgență prin îmbolnăvirea populației și animalelor.  La ședința in cadrul careia a fost luata decizia au participat, ca invitați, si primarul municipiului Orșova, împreună cu reprezentatul operatorului economic titularul contractului de salubrizare a municipiului.
nicolae draghiea
„În urma celor discutate în ședința comitetului județean, dar și a documentelor care atestă gravitatea stării de fapt și justifică luarea măsurilor urgente de prevenire a apariției unor cazuri de boală în rândul populației, prefectul județului și-a exprimat acordul pentru declararea stării de alertă, pe perioada solicitată de către C.L.S.U. Orșova. Pe timpul stării de alertă va fi pus în aplicare planul de acțiune și vor fi luate măsurile necesare eliminării factorilor de risc pentru populație și animale, prin ridicarea resturilor menajere acumulate și igienizarea punctelor de colectare,” se arata in comunicatul de presa remis de prefectul de Mehedinti. 
ADRESA AC ST AL 1 - Copie
Pe de alta parte, operatorul a remis un comunicat de presa din care reiese ca este deschis la dialog si asteapta detensionarea situatiei create:
„Avand in vedere ca situatia creata in municipiul Orsova prin sistarea activitatii de colectare, transport si depozitare a deseurilor municipale nu a fost rezolvata nici pana la aceasta data dorim sa informam in mod corect populatia si agentii economici a preturilor reale pe care operatorul a inteles sa le solicite spre aprobare .  In continuare facem eforturi in gasirea de solutii pentru deblocarea situatiei create la nivelul municipiului Orsova de catre Primarul municipiului incercand o comunicare cu administratia publica locala, cu Primarul municipiului . Insa acesta refuza orice intalnire cu operatorul, fiind prezent numai in spatiul virtual , refuzand nejustificat stingerea conflictului Mai mult chiar, manipuleaza si instiga anumiti cetateni, in special pensionari, la iesiri in strada si demonstratii , fara sa explice in mod corect situatia si fara sa prezinte o solutie reala de rezolvare a problemelor. Din data de 03.02.2017, zilnic am solicitat primarului intalniri pentru deblocarea situatiei , solicitari care au ramas fara raspuns din partea acestuia . Ne pare rau pentru situatia creata si speram la detensionarea situatiei din partea Primarului municipiului prin prezentarea catre Consiliul Local al municipiului Orsova a unui proiect de hotarare prezentand in mod corect tarifele solicitate, respectiv modificarea tarifului prin introducerea noului pret de depozitare . Tarifele solicitate de operator sunt urmatoarele :
pentru populatie : de la 7,43 lei/persoana/luna la 11,51 lei/persoana/luna
pentru agenti economici : de la 87,28 lei/mc la 116,91 lei/mc”  se arata in comunicatul remis de S.C. Floricola S.A. Dincolo de aceasta situatie, cert este ca orsovenii stau cu gunoiul sub nas de zile intregi, iar cum temperaturile au crescut simtitor in ultima perioada, proportional cu ele a crescut si riscul descompunerii deseurilor si posibilitatea raspandirii microbilor.

Voica Briceag

4,468 total views, 1 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.