Conferinta de Final a proiectului DaRE to Connect. Rezultate și acțiuni de viitor pentru coridoarele ecologice

Vienna, Nuremberg, Noiembrie 10, 2021.

În ultimii trei ani, prin implementarea proiectului Dare To connect, finanțta în cadrul Programului Transnațional INTERREG Dunărea s-au făcut pași importanți pentru menținerea, îmbunătățirea și dezvoltarea Coridorului Verde al Dunării, conserdat ”coloanal vertebrală” a conectivității ecologice în Europa. La conferința finală, partenerii au prezentat rezultatele proiectului și au subliniat cum au contribuit aceste rezultate la constituirea Infrastructurii Verzi Transnaționale Europene.

Conferința a fost organizată online, participând 65 de persoane din 10 țări.

În timpul Conferinței, au fost prezentate regiuni de-a lungul Coridorului Verde, unde conectivitatea ecologică poate fi îmbunătățită. Aceste regiuni au fost stabilite și luând în considerare diferite mecansime de intervenție, instrumente de politică de mediu, analize ale serviciilor ecosistemice.

            Pentru a susține necesitatea unei abordări de management integrat pentru conectivitatea funcțională a ariilor protejate de-a lungul Centurii Verzi Europene, exemple practice din regiunile pilot au fost prezentate de experții regionali.

            În timpul Conferinței, partenerii implicați în implementarea proiectului a fost semnată o Declarație, prin care aceștia s-au angajat să întreprindă acțiuni pentru conservarea biodiversității de-a lungul Coridorului Verde și să implementeze documentele strategice ale Uniunii Europene, privind Biodiversitatea, Infrastructura Verde și angajamentele asumate de statele membre în regiunea dunăreană.

            De asemenea, au încurajat guvernele țărilor de-a lungul Centurii Verzi Europene să susțină nominalizarea Centurii Verzi Europene ca patrimoniu natural și cultural mondial UNESCO.
            Conferința s-a încheiat cu recomandări pentru pași și activități viitoare, luând în considerare în special provocările schimbărilor climatice provocate de om.

Proiectul Dare to Connect a fost implementat de 11 entitții din 8 țări, liderul de proiect fiind BUND Naturschutz in Bayern e.V, Departamentul Coridorului Verde. În ultimii trei ani, ei au colaborat la implementarea unei abordpri tehnice inovative pentru analizarea conectivității ecologice și a serviciilor ecosistemice în regiunea Coridorului Verde. Rezultatele acestor analize au servit la elaborarea unor ghiduri specific și a unor recomandări de planificare și crearea a coridoarelor ecologice la nivel transnational și regional. Factori interesați la nivel national, regional și local din 6 regiuni pilot au participat la discuții și au finalizat ghidurile pentru a putea fi implementate în procesul de luare al deciziilor și managementul peisajului ecologic.

Pentru informații:

Amalia Dubrava, 0725442353, RNP Romsilva Administrația Parcului Natural Porțile de Fier R.A

www.interreg-danube.eu/d2c/

www.europeangreenbelt.org

www.pnportiledefier.ro

1,123 total views, 2 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.