De la istoria locului, la amintirile comunității: o poveste fascinantă în sunete, imagini și rememorări cu muzicieni și locuitori ai insulei Ada Kaleh într-un proiect unic în: Drobeta-Turnu Severin – 10-11 septembrie

Asociația pentru Cultură și Tradiție Anton Pann, sub patronajul Ambasadei Turciei la București, a lansat Ada Kaleh Mon Amourun proiect cultural complex menit să readucă la viață prin muzică, povești și imagini memoria insulei dispărute a Dunării – Ada Kaleh. Toate acțiunile incluse în proiect sunt concepute cu un grad mare de interactivitate, astfel încât amintirile insulei să prindă viață, iar publicul să redescopere cum se desfășura traiul pe Ada Kaleh, ce secrete ascundea aceasta în cele patru tuneluri, cum se distrau copiii sau cum se nășteau poveștile de iubire aici.

Proiectul Ada Kaleh Mon Amour a demarat în anul 2014, când membri ai Ansamblului Anton Pann și ai Asociației cu același nume au luat legătura cu insulari care le-au împărtășit amintirile din locul rămas în sufletele lor ca fiind „acasă”. Aceste povești de viață recuperate au fost fermentul dorinței de a readuce în conștiința publicului din România istoria aceste insulei atât de speciale și aroma orientului „de la noi de-acasă”.  Pentru a crea acest proiect, echipa Anton Pann a colaborat cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”,  Institutul de Etnografue și Folclor „Constantin Brăiloiu” al  Academiei Române, s-au făcut cercetări amănunțite în Arhivele Naționale și s-au recuperat amintiri prin ore lungi de dialog cu ultimii insulari. Astfel, proiectul Ada Kaleh Mon Amour ajunge să exploreze prin muzică sonoritățile fertile și pline de culoare din acest bogat și fascinant spațiu oriental dispărut. Din fragmentele de memorie recuperate renaște povestea misterioasei insule Ada Kaleh, a cărei unicitate a fascinat de-a lungul timpului scriitori și cineaști deopotrivă, constituind tema perfectă pentru o imersiune exotică într-o lume dispărută. Prin intermediul muzicii, al proiecțiilor video, al expoziției și al rememorărilor, publicul va porni într-o minunată călătorie imaginară pe spectaculoasa insulă dispărută Ada Kaleh[1]. În Ada Kaleh Mon Amour, publicul intră în contact direct cu poveștile foștilor insulari, află date istorice, precum când a fost clădită cetatea, cum a ajuns să fie insula un teritoriu scutit de impozite și cu conducere proprie, cum era alcătuită comunitatea și multe alte aspecte din viața de zi cu zi a locuitorilor. La toate acestea se adaugă recrearea atmosferei de pe insulă printr-un spectacol unic susținut de Ansamblul Cameral de Muzică Veche Anton Pann și invitații săi, spectacol ce va conține o selecție de melodii ce se cântau pe Ada Kaleh. Este o muzică plină de culoare și parfum prin intermediul căreia muzicienii vor reconstitui atmosfera de pe insulă, iar invitații lor vor aduce o altfel de emoție prin rememorarea momentelor trăite pe insula plină de mistere.


Ada Kaleh a fost o insulă pe Dunăre, în apropiere de Orșova, care a dispărut complet în anul 1970, fiind acoperită de apele lacului de acumulare al hidrocentralei Porțile de Fier I.

prin intermediul căreia muzicienii vor reconstitui atmosfera de pe insulă, iar invitații lor vor aduce o altfel de emoție prin rememorarea momentelor trăite pe insula plină de mistere.

Sub coordonarea lui Constantin Răileanu (dirijor și orchestrator, voce, percuție, daire, kanun), vor dărui publicului poveștile insulei Ada Kaleh muzicienii Sabin Penea (vioară), Alexandru Stoica (oud), Andrei Nițescu (violoncel), Ghassan Bouz (bendir, darbuka, riq) ne vor înlesni cunoașterea frumoasei Ada Kaleh. Lor li se alătură invitata specială Mehtap Demir (voce). Misterul poveștii va fi completat de proiecțiile video pregătite de Oana Răileanu, prezentarea domnului Claudiu Turcitu și rememorările insularilor Pervin Halimoğlu, Turhan Semși.

Program:

Drobeta-Turnu Severin: sâmbătă, 10 septembrie și duminică, 11 septembrie, de la ora 13.00, în Muzeul Regiunii Porțile de Fier

Proiectul Ada Kaleh Mon Amour este o producție a Asociației pentru Cultură și Tradiție Anton Pann sub patronajul Ambasadei Turciei la București, co-producător Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”.  Partenerii proiectului sunt Arhivele Naționale, Centrul de Studii Turce de la Universitatea București, Uniunea Democrată Turcă, Muzeul Regiunii Porțile de Fier, Consiliul Județean Mehedinți, Biblioteca Județeană I.N. Roman Constanța, Consulatul Turc, Radio România, Radio România Cultural, Primăria Drobeta-Turnu Severin, Yunus Emre Constanța, COMPUTERLAND, TIAD, Turkish Airlines, Kanal D, Prodal 94. Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

189 total views, 1 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.