„Dunăre, Dunăre, drum fără pulbere!” Pe 29 iunie marcăm ziua internaţională a fluviului

Ce au în comun oraşele Passau şi Viena? Dar … Moldova Nouă, Drobeta Turnu Severin şi Budapesta sau Viena!? Răspunsul este unul simplu- malurile localităţilor sunt scăldate de milenii de apele unei adevărate perle europene, fluviul Dunărea, iar dacă pentru unii dintre noi, ziua de 29 iunie reprezintă un prilej de a ura La Mulţi Ani prietenului Petru sau Pavel, la iniţiativa Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea (CIPFD), cele 10 state traversate de fluviu şi încă alte 7 state ce fac parte din bazinul hidrografic al acestuia, sărbătoresc şi Ziua Dunării. A fost declarată această zi, în anul 2004, pentru celebrarea a 10 ani de la semnarea „Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea”.

Aşadar, noi,  mehedinţenii pentru tot ce ne-a oferit, ne oferă şi ne va oferi fluviul, avem datoria morală de a ura, chiar şi în gând, un sincer şi foarte important La Mulţi Ani Dunării. Reper pentru judeţ, fluviul a săpat în stâncă pe raza judeţului nostru cel mai spectaculos defileu străbătut de la izvoarele din munţii Pădurea Neagră din Germania şi până la vărsare în Delta Dunării. Mii sau poate chiar sute de mii de turişti, vin anual în zona cunoscută sub numele de Clisura Dunării, pe apă sau pe asfalt, pentru a admira măreţia fluviului- apa clocotită din Cazanele Mici,  precum şi calmitatea revărsării în Cazanele Mari.

„Dunăre, Dunăre,
Drum fără pulbere…”

Marele fluviu rămâne, neatins de timp, el devenind mar­tor tăcut al tuturor timpurilor, iar istoria acestor meleaguri se reflectă în această uriaşă oglindă: luptele dacilor cu romanii, construcţia primului pod peste fluviu, măreaţa perlă arhitecturală a lui Apolodor din Damasc şi câte şi mai câte mărturii purtate de apele fluviului de-a lungul mileniilor. Dunărea poartă poveştile locurilor, ale oamenilor, poartă zâmbete şi lacrimi.

Cursul Dunării, urmând mereu acelaşi sens, de-a pururi nes­chimbat, vărsarea ei în apele planetare o transformă într-un model al drumului pe care trebuie să-l urmăm cu toţii în viaţă, un drum cu o direcţie de la care să nu ne putem abate cum nu îşi poate schim­ba Dunărea cursul apei.

Notă- poze realizate de Sorin Oprişor şi Bogdan Panait cu sprijinul Consiliului Judeţean Mehedinţi

Voica Briceag

5,302 total views, 1 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.