Fermierii vor primi 50 de euro în plus la subvenție

Subvenția pe suprafață va crește cu 60% în anul 2017. Fiecare fermier va primi în plus aproximativ 50 de euro/ha. Astfel, schema de plată unică pe suprafață (SAPS) ajunge la 130 euro/ha, anunță Paul Kmen, director general adjunct al Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură, la o conferință organizată de Ziarul Financiar, în București.

Anul trecut subvenţia pe hectar, schema de plată unică pe suprafață, SAPS, a fost de 80 euro, anul acesta doar avansul va fi 97 de euro,  deci va ajunge probabil la 130 euro pe hectar în 2017, declară Paul Kmen. Șeful adjunct APIA a mai spus că principala problemă cu care se confruntă agenția plătitoare este celebrul sistem informatic care a pus bețe-n roate plăților făcute către fermieri și care e mereu învinuit că a contribuit la întârzierile masive în virarea banilor.

Foarte important pentru fermieri este că se va schimba algoritmul de acordare a subvențiilor în așa fel încât să nu se mai ajungă la sume record, cum a fost sprijinul cuplat la cartoful de sămânță, peste 23.000 de euro/ha, la cartoful pentru chips, peste 11.000 euro/ha. Sumele încasate de o mână de fermieri pentru 2015 au fost spectaculoase, aproape un miliard de euro dintr-o singură schemă de plată.

Luni, 17 octombrie 2016, ,Ministrul Agriculturii Achim Irimescu a avut o ședință cu conducerea Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) și cu reprezentanții SIVECO, dezvoltatorul sistemului informatic cu care operează APIA pentru plățile fermierilor. Analiza de la MADR a vizat pregătiri urgente pentru demararea în avans a plăților pe suprafață: Miercuri (19 octombrie n.r.) va fi adoptată în ședință de Guvern hotărârea în care sunt cuantumurile pentru avans. Vor fi sume importante la avans și asta este o veste excelentă pentru fermieri, 130 euro/ha – 135 euro/ha. Avem deja asigurat bugetul pentru avansul la plățile directe, cu ajutorul doamnei ministru Anca Dragu, Ministerul Finanțelor, sunt disponibile 3,8 miliarde de lei, a declarat Achim Irimescu, conform AGROINFO.ro

fermieri-1

3,749 total views, 1 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.