Granițe comune, soluții comune! Seminar de informare INTERREG IPA România-Serbia

Granițe, comune, soluții comune! Secretariatul Comun din cadrul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Timişoara a organizat la Drobeta Turnu Severin o întâlnire de lucru cu potențialii aplicanți ai programului de vecinătate România-Serbia. La eveniment au participat beneficiari din toate cele trei județe eligibile din zona de Sud Vest a țării.

Toți cei interesați de cooperarea transfrontalieră româno-sârbă în cadrul Programului INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Serbia pot depune până la sfârșitul lunii martie cereri de finanțare europeană pe programul de vecinătate, menit să dezvoltate comunitățile din cele două țări. În vederea creșterii gradului de informare, dar și pentru prezentarea ultimelor noutăți, periodic, reprezentanții B.R.C.T. Timișoara au întâlniri cu potențialii beneficiari. O astfel de întâlnire a avut loc și la Drobeta Turnu Severin unde, participanților din cele trei județe eligibile, le-au fost prezentate ultimele noutăți ale formularului de aplicare:

 ”Am început la Reșița, unde am organizat un forum de căutare parteneri, întâlnire în cadrul căreia posibilii solicitanți din zona româno-sârbă au putut să creeze parteneriate. Crearea de parteneriate pe un program transfrontalier este un pas obligatoriu în vederea realizării unui proiect. Astăzi, la Drobeta Turnu Severin avem un seminar de informare în care vom discuta despre toate documentele proiectului, Application Form și împreună cu aplicanții de pe partea română din cele trei județe, căci la întâlnire sunt prezenți reprezentanți din toate cele trei județe eligibile proiectului și vom discuta despre cum trebuie să întocmească un proiect”, a precizat Anca Lolescu, director executiv B.R.C.T. Timișoara.

Școlile, spitalele, organizațiile non-profit și autoritățile publice locale din România și Serbia, interesate în depunerea unor proiecte transfrontaliere româno-sârbe trebuie să aibă în mod obligatoriu un partener din țara vecină, iar propunerile de proiecte trebuie să fie depuse până la data limită de 30 martie 2018, ora 16.00, în mod exclusiv prin accesarea portalului e-MS: http://ems-rors.mdrap.ro. 

Comuna Șișești este unul dintre principali beneficiari ai programului de vecinătate România-Serbia, iar pe noul program, sunt deja în lucru cererile de finanțare:

”Localitatea Șișești în ultimii 10 ani a suferit mari transformări în bine în ceea ce privește accesarea fondurilor europene în cadrul acestui birou. Comuna Șișești a accesat acest program în toate sesiunile câte un proiect, suma se apropie de aproape 3 milioane euro, iar pentru acest lucru mulțumim în special directorului executiv al B.R.C.T. Timișoara, Anca Lolescu, pentru buna și eficienta colaborare.  Avem în intenție de a depune și în această sesiune două proiecte, dintre care unul pe reconversie a muncii pentru că în învățământ, clasele de teoretice se transformă din mediul rural în mediul urban și având liceul Gheorghe Ionescu Șișești de mate-informatică dorim să ne dotăm această unitate școlară cu mijloacele necesare în vedere schimbării profilului.”  Consiliul Județean Mehedinți a avut de-a lungul anilor spre implementare mai multe proiecte pe programul de vecinătate România-Serbia, iar mesajul transmis de autoritățile județene a fost acela de a se depune cât mai multe cereri de aplicare:

”Am convingerea că cel puțin în ceea ce privește Consiliul Județean Mehedinți vom mai semna cel puțin un contract de finanțare pe România Serbia și spun acest lurcu bazându-mă în primul rând pe echipa mea din Consiliul Județean, o echipă de profesioniști. Permiteți-mi să vă încurajez pe toți să faceți studii de fezabilitate, să depuneți cereri de finanțare pentru că, o sumă, cât de mică din fonduri europene venită în bugetul dumneavoastră, este binevenită și importantă ” a declarat Aladin Georgescu, Președintele Consiliului Județean Mehedinți.

Cei interesați de program pot obține mai multe informații accesând Ghidul Aplicantului disponibil pe  site-ul: www.romania-serbia.net. Suma alocată pentru acest apel de propuneri de proiecte este de aproximativ 20 de milioane de euro.

Voica Briceag

8,629 total views, 1 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.