Grupare infracțională internațională destructurată. Hoții erau specializați pe furtul de panouri fotovoltaice

O avere impresionantă de 300.000 euro au reușit să strângă într-un timp record șapte persoane din Mehedinți și Gorj. Nu din muncă cinstită, ci din furtișaguri. Timp de un an de zile, cei șapte au furat zeci de panouri fotovoltaice de pe teritoriul Italiei pe care le-au introdus apoi în țară și le-au vândut ca pâinea caldă. Un an de zile afacerea ilegală a mers ca pe roți, dar cum ulciorul nu merge de multe ori la apă, pe firul afacerii au intrat polițiștii din Italia și din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție din Mehedinți și GorJ. În urma acestei cooperării:

,,În perioada 23 – 27 octombrie a.c., polițiști din cadrul I.P.J. Mehedinți și I.P.J. Gorj, cu sprijinul Direcției de Investigații Criminale din cadrul Poliției Române, în colaborare cu autoritățile judiciare italiene, au investigat activitatea ilicită a unei grupări infracționale transfrontaliere bănuite de furturi de panouri fotovoltaice din Italia. Bunurile provenite din activitatea ilicită, derulată în perioada 2016-2017, ar fi fost valorificate în România, prejudiciul cauzat fiind de peste 300.000 de euro,, se arată într-un comunicat remis de I.P.J. Mehedinți.

În urma schimbului de date operative între autoritățile române și italiene au fost puse în aplicare 7 mandate europene de arestare emise pe numele unor cetățeni români cu domiciliul pe raza județelor Mehedinți și Gorj și 4 mandate de percheziție domiciliară în baza cererii de asistență judiciară internațională.

În urma a 4 percheziții efectuate în Mehedinți, la data de 25 octombrie a.c., polițiștii au depistat și ridicat mai multe bunuri despre care există suspiciunea rezonabilă că ar proveni din furturi comise pe teritoriul Italiei sau al altor state membre ale Uniunii Europene. Au fost reținute 4 persoane, urmând ca acestea să fie prezentate în vederea predării către autoritățile italiene.

În urma exploatării cu operativitate a datelor și informațiilor obținute de autoritățile române, pe teritoriul Italiei și Germaniei au fost depistate și reținute alte 2 persoane, iar o a treia persoană a fost arestată pe teritoriul Suediei.

 

Voica Briceag

 

5,377 total views, 1 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.