Guvernul a aprobat finanţarea unităţii privind managementul apei grele de la RAAN

De la declararea falimentului Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) a trecut mai bine de un an, dar autorităţile s-au pus cu greutate de acord în ceea ce priveşte înfiinţarea  unei unităţi de management care să gestioneze stocul de peste 1.000 de tone de apă grea. În lipsa acesteia, stocul a fost gestionat până acum de către lichidatorul judiciar al regiei, firma Euro Insol, şi de către cei 94 de salariaţi pe care îi mai are acum uzina de apă grea Romag Prod din cei 1.400 pe care îi avea înainte de intrarea în insolvenţă. Stocul de apă grea existent este suficient pentru viitoarele reactoare 3 şi 4 de la Cernavodă, dar şi pentru completarea cantităţilor la toate cele patru grupuri pentru o perioadă de 30 de ani.

 

“Ne exprimăm satisfacția că, în data de 30.08.2017, în urma Ședinței de Guvern, s-a aprobat Ordonanța prin care se constituie, în cadrul Sucursalei Romag Prod, entitatea care se va ocupa de managementul apei grele. Centrul Național de Management al Apei Grele, care se va afla în subordinea Ministerului Energiei, era o mare necesitate a Județului Mehedinți, având ca principal scop întreținerea calitativ-cantitativă a apei grele necesară Centralei Nuclearo-Electrice de la Cernavodă. Apa grea, care astfel va fi conservată în condiții optime, va reprezenta și o importantă contribuție a statului român la investiția privind realizarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavodă( aproximativ 10 % din valoarea investiției). Multumim Guvernului României pentru acest sprijin, având în vedere ca în acest fel vor fi menținute și si locurile de muncă ale unor specialisti remarcabili din domeniul nuclear( consacrați la Sucursala Romag Prod) și, totodată, ne vom putea respecta angajamentele față de Agenția Internațională pentru Energie Atomică de la Viena, în materie de obiective nucleare,” a declarat Aladin Georgescu, liderul PSD Mehedinţi.

Instituția publică de interes național va beneficia de finanțare integrală din bugetul Ministerului Energiei şi va avea sediul în comuna Izvorul Bîrzii din județul Mehedinți.

 

Voica Briceag

5,971 total views, 1 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.