Ion Suru, AJOFM: „Trebuie spart mitul că nu sunt locuri de muncă în Mehedinţi, locuri de muncă sunt, dar nu sunt persoane interesate”

 

Situaţie paradoxală în Mehedinţi, judeţ în care, şomajul atinge cote alarmante şi unde la bursa locurilor de muncă dedicată tinerilor absolvenţi s-a prezentat un număr nesemnificativ de absolvenţi, iar restul au fost şomeri trecuţi în general de prima tinereţe. Aşa se face că, angajatorii au pus la dispoziţia şomerilor peste 500 de locuri de muncă, iar participanţi la acest eveniment au fost cu puţin peste 150 de oameni. Concluzia ar fi aceea că locuri de muncă sunt, dar nu există interes din partea şomerilor indemnizaţi sau neindemnizaţi pentru angajare a declarat dur, directorul AJOFM Mehedinţi, Ioan Suru:

ioan-suru

 

„Am un sentiment de dezamăgire căci mă aşteptam la peste 300 de participanţi, după aprecierea mea au venit în jur de 150 de persoane. Bursa este dedicată tinerilor absolvenţi, dar nici 15% nu au fost tineri absolvenţi. Trebuie spart mitul ăsta că nu sunt locuri de muncă în Mehedinţi căci sunt. Este adevărat că nu sunt la fel de bine plătite ca la RAAN, dar sunt locuri de muncă pentru toate profesiile”, a declarat Ioan Suru, directorul AJOFM Mehedinţi.

La bătaie, angajatorii au scos mai bine de 500 de locuri de muncă, de care s-au interesat cu puţin peste 150 de şomeri, iar o vină pentru lipsa de interes o au şi instituţiile statului care stimulează nemunca, au mai spus angajatorii prezenţi la evenimentul în urma căruia nu au reuşit să ocupe posturile vacante:

mircea-sperdea

„Probabil trebuie făcut front comun între AJOFM, angajatori şi ONG-uri pentru că, din moment ce îi stimulăm prin ajutoare sociale, părerea mea este că niciodată nu vor avea interes să se angajeze. ”, a precizat Mircea Sperdea, directorul Şantierului Naval de la Orşova.

Nici locurile de muncă în străinătate nu mai sunt atractive, în pofida facilităţilor oferite:

maria-popescu

„Oferim 20 de locuri de muncă în Cehia, interesaţi au fost mai puţini decât data trecută, se pare că în Mehedinţi, sunt locuri de muncă, dar nu sunt persoane interesate să lucreze afară”,  a declarat şi Maria Popescu, reprezentantul unui angajator din Cehia.

Şantierul Naval de la Drobeta Tunur Seveirn caută specialişti care să lucreze pe plaforma industrială, doar că nici ofertele lor nu au fost cu mult mai atractive decât ale celorlaţi angajatori prezenţi la bursă:

vasile-megan

„Interesul pe anumite domenii cum ar fi cele cu studii superioare, a fost mai mare, mai puţin pe specialităţile specifice şantierului naval-sablator, vopsitor,  ”  a subliniat şi Vasile Megan, reprezentantul SEVERNAV

Pe de altă parte, cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă susţin în continuare că, un impediment la angajare îl reprezintă vârsta:

vox-1

„Un loc de muncă să găseşti, e cam greu. Trebuie să îţi şi placă să munceşti. Am lucrat la Termo Halânga şi sunt în şomaj de câteva luni.” a declarat un cetăţean aflat în căutarea unui loc de muncă de luni de zile, chiar dacă beneficiază de şomaj şi venituri de completare.

vox-2

„Am depus câteva CV-uri, dar se uită la vârstă. Toţi caută persoane mai tinere pentru că posibilităţile lor de lucur sunt mai mari decât ale unui om în vârstă.”

Cele mai multe locuri de muncă vacante au fost oferite la compania japoneză pe a cărei paltformă se produc cablaje auto- peste 120 de posturi care se adresează în egală măsură muncitorilor necalificaţi, dar şi personalului cu studii superioare. Aşa că bursa generală a locurilor de muncă a reuşit să mai spulbere un mit şi anume acela al lipsei locurilor de muncă în judeţul Mehedinţi. Locuri de muncă sunt, doritori de muncă sunt însă prea puţini.

Voica Briceag

14,125 total views, 1 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.