,,Si eu vreau să donez!” – este răspunsul jandarmilor din cadrul Detașamentului 3 Romag, primii care s-au mobilizat pentru campania de donare de sânge demarată la nivelul unității, în vederea ajutorării persoanelor aflate în suferință. Printre donatori se numără și doi elevi ai Școlii Militare de Subofițeri ,,Grigore Alexandru Ghica” Drăgășani, care sunt în stagiul de practică la Jandarmeria Mehedințí.
Campania continuă pe tot parcursul lunii, prin această acțiune jandarmii își doresc să sensibilizeze cât mai multe persoane care să se alăture nobilului gest de a salva o viață.
Sursa Foto: Facebook.com
Pentru a putea dona sânge trebuie să îndeplinești următoarele condiții:
- să ai vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani
- să fii cetățean român sau rezident în România
- să ai greutatea >/= 50 kg.
- să ai tensiunea arterială sistolică între 10 şi 18 mmHg
- să nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni
- să nu fii în evidență cu diverse afecțiuni în tratament (diabet, boli cardio-vasculare, hematologice, renale, infecțioase sau parazitare, reumatologice, neurologice, alergii etc.)
- să nu ai predispoziție la sângerare prelungită în caz de leziuni.
- femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, de alăptare sau în perioada menstruală
Recomandari înainte de donare:
• Să nu se consume băuturi alcoolice cu cel puţin 72 de ore înaintea donării
Recomandări în ziua donarii:
• Mic dejun bogat în vitamine (fructe, legume), fără grăsimi şi fără proteine animale (unt, produse lactate, carne) și cu aport de lichide : ceai, apă, sucuri naturale de fructe, cafea.
• Nu se fumează înainte şi după donare cu o oră
Identificarea donatorului
• Persoanele care doresc să doneze sânge, trebuie să aibă la ele un document de identitate, în original : cartea de identitate, pașaport, carnet de conducere, care să nu fie expirate.
Antecedentele medicale ale donatorului:
• Înainte de fiecare donare de sânge, potențialul donator completează Chestionarul pentru donatorul de sânge, asistat de un cadru medical instruit, care la final e semnat de donator si contrasemnat de medic.
• Criteriile de eligibilitate și excludere pentru donatorii de sânge total, sunt stabilite prin norme speciale.
• Persoanele eligibile sunt supuse unei evaluari a starii de sănătate de către un medic și un control biologic (recoltare de probe de sânge pentru stabilirea grupei sanguine, RH, valoarea hemoglobinei, a glicemiei etc.).
• Coroborarea datelor rezultate din chestionar, evaluarea medicala si biologica, decid daca persoana in cauza este apta pentru donare sau nu.
• Persoanele declarate eligibile pentru donare vor fi direcționate către recoltarea propriu-zisă.
• Cantitatea de sânge total recoltată este de 450-500 ml. care se reface cantitativ (ca volum) în câteva ore, iar calitativ (componente sanguine) în 2 săptămâni.
Siguranța donatorului
• Este asigurată în primul rînd la evaluarea de care donatorul beneficiază înainte de donare: autoevaluare (completarea chestionarului, evaluarea medicală și biologică), etapă în care persoanele bolnave sunt îndepartate de la donare pentru siguranța atât a donatorului cât și a primitorului,
• iar în al doilea rând, prin condițiile asigurate la recoltare: trusa de recoltare sterilă de unica folosință desigilată la vedere, în prezența donatorului, care garantează că nu există risc de contaminare cu boli transmisibile prin sânge în cadrul actului de recoltare.
Donatorii au dreptul să primească rezultatele testelor efectuate cu ocazia donării: grupa sanguină, RH, teste hepatită B și C; HIV, HTLV (ptr. leucemie), VDRL (sifilis), probe hepatice cu asigurarea confidențialității conținutului.
În cazul depistării unor rezultate patologice în urma efectuării controlului biologic al sângelui donat, donatorul respectiv are dreptul să fie informat şi să primească consiliere din partea unei persoane responsabile, desemnate în acest scop din cadrul instituţiilor de profil.
Sangele recoltat care in urma testelor se constata a fi necorespunzator pentru utilizare, cu risc potential de imobolnavire a primitorului este indepartat.
După donare:
• Se recomanda repaos de minimum 10 minute si creșterea consumului de lichide în următoarele 24 de ore.
• Donatorii au dreptul să primească rezultatele testelor efectuate cu ocazia donării: grupa sanguină, RH, teste hepatită B și C; HIV, HTLV (ptr. leucemie), VDRL (sifilis), probe hepatice. Datele sunt confidențiale.
Numarul de donări de sânge integral permise într-un an nu poate depăși 5 pentru bărbați și 3 pentru femei.
Intervalul între două donări de sânge integral este de cel puţin 8 săptămâni.
Beneficiile donării de sînge pentru organismul donatorului:
• Componentele sanguine sunt împrospătate,
• Sistemul imunitar este stimulat,
• Scade riscul accidentelor vasculare,
• Organismul tolereaza mai ușor o hemoragie accidentală.
Actul donării este un act voluntar, nimeni nu are dreptul să exercite presiuni asupra unei persoane să doneze sânge.Persoana în curs de evaluarea eligibilității sale ca donator de sânge, are dreptul oricând să se razgândească fără nici un fel de consecințe.
3,513 total views, 1 views today