MAI: Două elicoptere sunt pregătite pentru a monitoriza debitele apelor în zonele vizate de atenționări hidrologice. Cod galben în intervalul 7 martie ora 00,00 — 15.03.2016, ora 18,00 pe Dunăre, sector aval de SHEN Porțile de Fier — Zimnicea.

Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a anunțat, luni, în cadrul unei videoconferințe cu prefecții, că Inspectoratul General de Aviație are pregătite elicoptere pentru a monitoriza debitele cursurilor de ape aflate sub atenționări și pentru a salva oameni, dacă situația din teren o impune.

ELICOPTER

Tobă a cerut prefecților și reprezentanților structurilor teritoriale cu responsabilități în gestionarea situațiilor de urgență, din județele vizate — Caraș-Severin, Timiș, Gorj, Mehedinți, Dolj, Hunedoara și Alba—, să monitorizeze permanent cotele apelor din zona de competență și să ia măsuri în cazul în care se înregistrează creșteri ale debitelor de natură să pună în pericol siguranța populației.

El a mai cerut ca la nivel teritorial să fie făcute evaluări pornind de la experiența anilor anteriori și să se acorde o atenție deosebită zonelor în care au fost probleme, iar dacă se impune să se ceară sprijin uman și logistic din județele limitrofe. În județele în care se pot înregistra situații deosebite, vor fi activate Grupele operative sau Comitetele pentru Situații de Urgență. Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a instituit Cod galben de inundații pe sectorul românesc al Dunării (aval de SHEN Porțile de Fier) atrăgând atenția asupra depășirii cotelor de apărare.

Potrivit hidrologilor, în intervalul 7 martie, ora 00,00 — 15 martie, ora 18,00, se vor înregistra creșteri importante de debite și niveluri pe sectorul românesc al Dunării (aval de Porțile de Fier), cu depășirea cotelor de apărare.

În acest context, s-a instituit Cod galben în intervalul 7 martie ora 00,00 — 15.03.2016, ora 18,00 pe Dunăre, sector aval de SHEN Porțile de Fier — Zimnicea, județele Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman, sector aval Isaccea și pe brațele Dunării, județul Tulcea.

Hidrologii menționează că sectorul Dunării aval Gruia este apărat împotriva inundațiilor prin lucrări de îndiguire.

Voica Briceag

4,200 total views, 1 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.