Mamă și prunc salvate în ultimul moment de medicii de la maternitatea din Dr. Tr. Severin. Tumoră gigant îndepărtată cu succes

În anul centenarului Marii Uniri, descoperamehedinti.ro vă prezintă specialiști de nota 10! Astăzi vi-l prezentăm pe medicul ginecolog Stanislav Briceag! Ajută zilnic la aducerea pe lume în condiții de maximă siguranță a pruncilor din tot județul și nu de puține ori a privit moartea în față. S-a întâmplat din nou și zilele trecute când după o intervenție la limită a reușit să îndepărteze o tumoră gigant de cinci kilograme care punea în pericol deopotrivă viața mamei și a pruncului. 

Entuziaști, răbdători și mai presus de toate luptători! Sunt specialiști de 10 de care Mehedințiul se mândrește, iar doctorul Stanislav Briceag este unul dintre ei. Zilnic privește în ochi deopotrivă viața și moartea și de fiecare dată îndemânarea și priceperea medicului fac diferența. O minune s-a întâmplat din nou recent. În sala de operații, doctorul, alături de colegul său, medicul Jean Petcu, a luptat din nou pentru salvarea vieții unei tinere mămici și a pruncului ei. O tumoră gigant cuprinsese burta mamei și punea în pericol două vieți- a mamei și a pruncului pe care îl purta. Pus în fața unui caz unic în județ, medicul nu a ezitat și a intervenit pentru salvarea vieților:

”O pacientă în vârstă de 32 de ani care s-a prezentat pentru prima dată la medic pe data de 14 martie cu o sarcină de 25 de săptămâni, neinvestigată. În urma investigațiilor clinice și paraclinice și în special a examenului ecografic s-a constat că este vorba despre o sarcină de 26 de săptămâni, dar asociată cu un chist ovarian, o tumoră ovariană gigantă, care ocupa practic tot abdomenul” 

Medicul nu a ezitat niciun moment, căci starea pacientei nu permitea transportul, iar tumora punea deopotrivă în pericol viața mamei și a fătului. A obținut acordul pentru intervenție, iar a doua zi a intrat în sala de operații. Intervenția a fost una complicată la care puțini specialiști s-ar fi încumetat, dar orice minut de întârziere ar fi însemnat o tragedie deopotrivă pentru mamă și copil. În sala de operații alături de medicul Stanislav Briceag s-a aflat și doctorul Jean Petcu. Ambii au intervenit pentru salvarea celor două vieți:

”Decizia a fost destul de dificilă pentru că pacienta nu putea fi transportată în condiții de siguranță către un centru universitar din cauza volumului imens al tumorii și al riscului major de torsiune în timpul drumului. Acest lucru însemna o complicație supra acută sau putea să se spargă acest chist și să avem de a face cu o inundație peritoneală care este o urgență chirurgicală maximă. În situația aceasta am decis să intervenim noi, cu acordul pacientului, explicându-i în detaliu riscurile la care se expune sarcina în momentul intervenției. În momentul acesta, copilașul este în burtica mamei, inimioara îi bate și astăzi externăm pacienta”

n.r.- foto, a treia parte din din volumul tumorii după ce s-au evacuat 3,5 litri lichid 

 

Cu lacrimi în ochi, tînăra mămică a părăsit spitalul perfect sănătoasă. Operația a decurs fără cusur, iar  mama și fătul au fost salvați.

”M-a salvat domnul doctor. A fost o intervenție foarte complicată. Nici nu știam dacă mai trăiesc. Le spun mulțumesc, să le dea Dumnzecu sănătate că m-au ajutat și mi-au salvat viața,” a spus Petronela Șerban, femeia care a primit o nouă șansă la viață.

De cele mai multe ori, oamenii în halat alb devin eroii care salvează de la moarte sute de mii de persoane. Nimic nu se compară cu emoția și determinarea pe care o simte un medic în lupta cu chinurile pacienților. Dar nici cu durerea pe care o simt medicii în momentul în care se simt neputincioși în fața morții. În ultima perioadă, în cadrul spitalului județean de urgență s-au încadrat mai mulți specialiști care sporesc calitatea serviciilor medicale oferite pacienților:

”Am angajat în ultima perioadă mai mulți medici specialiști încercând să acoperim toate specialitățile, mai ales pe cele chirurgicale, căci, în afară de chirurgie vasculară avem toate specialitățile, iar ei au tot sprijinul nostru în a realiza operații cât mai laborioase” a precizat Victor Maliborschi, managerul Spitalului Județean de Urgență din Drobeta Turnu Severin.

Să nu uităm așadar niciodată că, cei care luptă pentru viață sunt eroi ai vieții în sine și să nu uităm că lupta pentru viață se dă pe tărâmul conștiinței și al sufletului.

Voica Briceag

89,267 total views, 1 views today


Niciun comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.