Creditorii RAAN şi-au dat acordul pentru închirierea echipamentelor termocentralei de la Halânga către primăra Drobeta Tunru Severin, în vederea repornirii acesteia, astfel încât Severinul să poată primi agent termic în această iarnă. Lipsa acordului acestora, ar fi făcut imposibilă repornirea termocentralei în această iarnă. Urmează acum să se stabilească un preţ de închiriere pentru echipamente, iar mai apoi să se facă demersurile necesare pentru preluarea provizorie a licenţelor de producţie şi transport a agentului termic şi identificarea sumelor de bani necesare în vederea asigurării cu combustibil. Mai urmează acum şi o nouă rundă de negocieri între creditori şi conducerea primăriei în vederea stabilirii preţului de închiriere a echipamentelor. Suma vehiculată pentru chirie ar fi de aproximativ 5 miliarde lei vechi pe lună:
„Creditorii ne-au dat un acord de principiu pentru ca noi să putem închiria atât utilajele de producere a energiei termice cât şi reţeau de transport. Săptămâna viitoare, luni, marţi cel mai târziu, primim şi o hârtie oficială cu preţul pe care îl doresc dânşii pentru închiriere, evident negociabil, dacă vom cădea de acord, miercuri vom lua un nou acord formal din partea creditorilor” a precizat pentru descoperamehedinti.ro, Marius Screciu, primarul Severinului.
Urmează apoi ca în şedinţă de consiliu local să fie supus aprobării contractul cadru de furnizare a enegiei termice în această iarnă care să fie transmis mai departe către administratorii de asociaţii de proprietari în vederea semnării lui. Pasul următor va fi transformarea serviciului public de termoficare al municipiului Drobeta Turnu Severin în societate comercială astfel încât să poată demara procedurile pentru angajarea a aproximativ 250 de specialişti care vor lucra la termocentrală în această iarnă:
„Sunt şanse foarte mari să începem furnizarea căldurii în jurul datei de 1 noiembrie. SPAET-ul intră pe autofinanţare, iar banii încasaţi pentru gigacaloria consumată de severineni vor merge direct către bugetul SPAET, urmând ca de aici să facem plăţile necesare. Problema în acest moment stă şi la mâna guvernului, căci ne trebuie bani pentru combustibil. Dacă guvernul României ne va sprijini, atunci sigur vom putea avea şi un preţ rezonabil la gigacalorie.”, a mai precizat Marius Screciu, primarul Severinului.
Asigurarea sumelor necesare achiziţiei de cărbune a ajuns şi în atenţia parlamentarilor mehedinţeni. Marius Bălu şi Şerban Nicolae care au iniţiat un amendament prin care cer guvernului alocarea sumei 15 milioane de lei către bugetul primăriei Drobeta Turnu Severin pentru achiziţia de combustibil necesar repornirii termocentralei.
Pe de altă parte şi lucrările de construcţie a noii centrale a Seveirnului avansează în contextul în care firma a obţinut o finanţare de 4 milioane lei care îi permite continuarea şi finalizarea lucrărilor la noul modul termic.
Voica Briceag
8,210 total views, 1 views today