Mehedințeancă, pe lista de rezervă pentru funcția de judecător al României la CEDO

Ministerul Justiției a publicat rezultatele selecției candidaților pentru funcția de judecător al României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), funcție ocupată în prezent de Iulia Motoc.

În urma selecției, pe primul loc s-a clasat Sebastian Rădulețu de la Facultatea de Drept din cadrul Universității din Craiova, urmat de Bogdan Iancu dr. conferențiar universitar la Facultatea de Științe Politice din Universitatea București.

Lista de rezervă a candidaților admiși este deschisă, în ordinea voturilor obținute, de o mehedințeancă. Este vorba despre Claudia Jderu, magistrat în cadrul Curții de Apel București.

Claudia Jderu este judecătoarea care le-a condamnat pe Elena Udrea și Ioana Băsescu în dosarul finanțării campaniei din 2009.

Imediat după sentința CAB, Elena Udrea a blestemat-o, la Antena 3, pe judecătoarea Claudia Jderu pentru că a condamnat-o la 8 ani de închisoare cu executare: „O blestem să simtă copiii ei ce simte copilul meu”.

Claudia Jderu a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității București în anul 2000 și Institutul Național al Magistraturii în anul 2003. În perioada iulie 2004 – martie 2009 a ocupat funcția de judecător în cadrul Judecătoriei Sectorului 2 București, Secția Penală, iar din aprilie 2009 pe cea de judecător în cadrul Tribunalului București, Secția a II-a Penală.

Începând din luna 2006 este formator colaborator în cadrul Institutului Național al Magistraturii, Departamentul de formare continuă la disciplinele „Jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului” și „Drept penal și drept procesual penal” , iar din septembrie 2011 este formator colaborator în cadrul Institutului Național al Magistraturii, Departamentul de formare inițială la disciplina „Jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului”.

România trebuie să trimită Adunării Palamentare a Consiliului Europei o listă cu 3 propuneri pentru postul vacant de judecător până în 5 mai 2022. Judecătorul care va reprezenta țara la CEDO va fi ales din cei trei de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, pentru un mandat de 9 ani.

1,992 total views, 2 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.