Modificări aduse Legii Educaţiei. Consiliile locale şi judeţene pot plăti masa şi cazarea elevilor

Elevii înscriși în învățământul profesional și tehnic cu durata de minimum trei ani pot beneficia de masă și cazare gratuită în cantinele și internatele școlare, au stabilit, luni, senatorii în ședința de plen prin adoptarea propunerii legislative pentru completarea legii a educației naționale. Propunerea legislativă, inițiată în legislatura trecută de un grup de parlamentari PSD, a fost amendată în Comisia de învățământ a Senatului. Raportul Comisiei de învățământ a fost însușit de plen, Senatul fiind cameră decizională în acest caz cu modificări în sensul în care, primarii pot susţine acest tip de învăţământ dacă doresc:

liviu-mazilu

“Una dintre marile probleme pe care le-a avut România în ultimul timp a fost aceea că marii angajatori nu au găsit forţă de muncă calificată pentru afacerile lor. Eu cred că este un lucru foarte bun. Iniţial, s-a dorit a exista o obligativitate a autorităţilor locale în acest sens, dar dat fiind faptul că există o mare povară asupra autorităţilor locale, atunci s-a renunţat la obligativitate şi s-a stabilit că autorităţile locale pot, doar dacă vor, susţine financiar acest tip de învăţământ” a precizat pentru descoperamehedinti.ro Liviu Mazilu, senator PSD şi susţinător al acestor modificări.

Forma adoptată de Camera Deputaților stabilea că „elevii din învățământul profesional și tehnic beneficiază de masă și cazare gratuită”, dar senatorii au modificat textul actului normativ introducând sintagma „pot beneficia”. Plenul a fost de acord cu amendamentul Comisiei de învățământ, care prevede că „acoperirea cheltuielilor pentru cazarea și masa acestora se poate asigura din bugetele locale sau de la consiliile județene prin decizii proprii”.  Senatorii au votat proiectul de lege prin care autorităţile încearcă să convingă tot mai mulţi adolescenţi să aleagă şcolile profesionale.

Voica Briceag

9,126 total views, 3 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.