Pe 29 decembrie se inaugurează secția externă a Muzeului Regiunii Porților de Fier de la Orșova

Finalul anului aduce o veste bună orșovenilor, căci pe 29 decembrie aici se va inaugura o secție externă a muzeului Regiunii Porților de Fier! Propunerea a fost făcută de managerul muzeului, Doinița Mariana Chircu, în contextul în care, orașul era unul dintre puținele localități cu statut de municipiu din țară care nu avea muzeu. Problema a ajuns și pe masa actualilor consilieri locali din Orșova care au votat propunerea managerului muzeului cu unanimitate de voturi și au alocat un spațiu în care să funcționeze muzeul. La doi ani distanță de la inițierea demersurilor, propunerea s-a concretizat, astfel încât vineri, pe 29 decembrie, la ora 13.00, se va inaugura filiala Orșova a Muzeului Regiunii Porților de Fier. Noul spațiu amenajat cuprinde trei registre expoziționale cu tematica: științele naturii, istorie-arheologie și  etnografie, specifice zonei:

”Îi invităm pe cei care vor trece pragul secției externe a Muzeului Regiunii Porților de  Fier de la Orșova să cunoască mai bine ceea ce a însemnat istoricul acestei zone și ne referim la Clisura Dunării, la municipiul Orșova și continuăm pe firul apei la fosta  insulă Ada Kaleh până vom ajunge la complexul hidroenergetic și de navigație, Porților de Fier I. Idee este aceea a sacrificiului. Întreaga zonă și în primul rând municipiul Orșova  și insula Ada Kaleh au însemnat sacrificii supreme pentru a se naște un produs al istoriei  moderne, un edificiu industrial care aduce beneficii economice României și nu numai.  Toți cei care vizitează Orșova și numai ei, trebuie să știe că, orșovenii a trebuit să accepte o situație impusă care le-a schimbat viața și nu avem voie să uităm acest lucru. ”

Prin acest proiect  se dorește includerea municipiului Orșova în circuitul turistic național. Prin așezarea și istoricul zonei, vechea cetate romană Dierna și fostul paradis Ada Kaleh aveau nevoie de un muzeu local, de un loc în care istoria ei zbuciumată sa fie conservată și redată contemporaneității.

 

Voica Briceag

3,556 total views, 1 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.