Procurorii DNA au pus sub acuzare 3 firme care au produs un prejudiciu de 600 milioane de lei statului român

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe din care rezultă că, în perioada 2010-2014, societățile cu activitate de producere și comercializare a băuturilor alcoolice, toate societăți deținute, administrate sau controlate în fapt de inculpații Ivănescu George, Bucura Cătălin, Zlotea Gheorghe, Cîrciumaru Constantin, precum și de inculpații Popescu Gheorghe Cosmin, Vasilescu Cătălin Florian și Săvoiu Sorin Vasile, au produs un prejudiciu total de 597.218.168,76 lei (aproximativ 132 milioane de euro) bugetului de stat prin sustragerea de la plata obligațiilor fiscale. Activitatea infracțională s-a desfășurat în condițiile în care anumiți funcționari publici din cadrul autorităților fiscale și vamale competente fie nu au îndeplinit actele la care erau obligați prin atribuțiile de serviciu, fie au îndeplinit asemenea acte în mod defectuos.

Până în prezent, în cauză au fost puse sub acuzare în total 41 persoane fizice (oameni de afaceri și funcționari din cadrul Ministerului Finanțelor Publice și A.N.A.F., incluzându-i pe cei menționați în comunicatele anterioare) pentru infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și pentru infracțiuni de evaziune fiscală și conexe infracțiunilor de evaziune fiscală.

dna1
De asemenea, au fost puse sub acuzare 9 persoane juridice, pentru infracțiuni de evaziune fiscală și infracțiuni conexe infracțiunilor de evaziune fiscală, după cum urmează:

1. S.C. MURFATLAR ROMÂNIA S.A. pentru:
– evaziune fiscală în formă continuată (5 acte materiale),
– infracțiune conexă infracțiunii de evaziune fiscală, în formă continuată (5 acte materiale),

2. S.C. EUROAVIPO S.A. pentru:
– evaziune fiscală în formă continuată (5 acte materiale),
– tentativă la infracțiunea conexă infracțiunii de evaziune fiscală, în formă continuată (4 acte materiale),

3. S.C. BARTENDERS DISTILLERIES S.R.L. pentru:
– evaziune fiscală în formă continuată (3 acte materiale),
– tentativă la infracțiunea conexă infracțiunii de evaziune fiscală, în formă continuată (2 acte materiale),

4. S.C. VISTERIA INDUSTRIES S.R.L. pentru:
– complicitate la evaziune fiscală,
– complicitate la tentativă la infracțiunea conexă infracțiunii de evaziune fiscală,

5. S.C. OANA MANAGEMENT S.R.L. pentru:
– complicitate la evaziune fiscală (două fapte din care una în formă continuată)
– complicitate la tentativă la infracțiunea conexă infracțiunii de evaziune fiscală (două fapte),

6. S.C. COMPANIA DE SUPRAVEGHERE IG S.R.L. pentru:
– complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată (trei acte materiale),
– complicitate la tentativă la infracțiunea conexă infracțiunii de evaziune fiscală, în formă continuată (trei acte materiale),

7. S.C. GENERAL GAS MANAGEMENT S.R.L. pentru:
– complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată (două acte materiale),
– complicitate la infracțiunea conexă infracțiunii de evaziune fiscală, în formă continuată (două acte materiale),

8. S.C. DANTE’S MANAGEMENT S.R.L. pentru:
– complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată (două acte materiale),
– complicitate la infracțiunea conexă infracțiunii de evaziune fiscală, în formă continuată (două acte materiale),

9. S.C. HECTA VITICOL S.R.L. pentru:
– complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată (două acte materiale),
– complicitate la infracțiunea conexă infracțiunii de evaziune fiscală, în formă continuată (două acte materiale),

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe din care rezultă că, în perioada 2010-2014, societățile S.C. MURFATLAR ROMÂNIA SA, S.C. EUROAVIPO S.A și S.C. BARTENDERS DISTILLERIES S.R.L cu activitate de producere și comercializare a băuturilor alcoolice, cu ajutorul celorlalte firme sus menționate, toate societăți deținute, administrate sau controlate în fapt de inculpații Ivănescu George, Bucura Cătălin, Zlotea Gheorghe, Cîrciumaru Constantin, precum și de inculpații Popescu Gheorghe Cosmin, Vasilescu Cătălin Florian și Săvoiu Sorin Vasile, au produs un prejudiciu total de 597.218.168,76 lei (aproximativ 132 milioane de euro) bugetului de stat prin sustragerea de la plata obligațiilor fiscale. Activitatea infracțională s-a desfășurat în condițiile în care anumiți funcționari publici din cadrul autorităților fiscale și vamale competente fie nu au îndeplinit actele la care erau obligați prin atribuțiile de serviciu, fie au îndeplinit asemenea acte în mod defectuos.

Cauzele producerii acestui prejudiciu, identificate în acest dosar, sunt:
– autorizarea, cu încălcarea dispozițiilor legale, a trei antrepozite fiscale de producție alcool și băuturi alcoolice deținute de societăți;
– sustragerea de la plata taxei pe valoarea adăugată, a accizelor și a altor obligații fiscale prin înregistrarea unor operațiuni fictive, care au mărit taxa deductibilă;
– îngăduința funcționarilor publici care nu au îndeplinit actele la care erau obligați și nu au dispus măsurile prevăzute de lege pentru a opri activitatea antrepozitelor, deși societățile au înregistrat lună de lună obligații fiscale restante, iar cuantumul acestora a crescut constant.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale, respectiv punerea în mișcare a acțiunii penale reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

3,472 total views, 1 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.