”Sărbătoarea Peșterii Topolnița” – în acest weekend. Ce activități sunt programate

Consiliul Local al primăriei Cireșu invită mehedinţenii la o nouă ediţie a sărbătorii peşterii Topolniţa. Evenimentul este susţinut în calitate de partner şi de Consiliul Judeţean Mehedinţi prin Centrul Cultural Nichita Stănescu și va avea loc pe 21 august.

Peștera Topolnița este singura dintre cele 200 de rezervații speologice din județul Mehedinți care este sărbătorită cu fast, întotdeauna a treia duminică din luna august, de locuitorii din regiunea montană din localitățile situate în nord-vestul României. Evenimentul se desfășoară mereu pe platoul situat în apropierea uneia dintre intrările în adâncuri, unde apa râului Topolnița se rostogolește domol în galerii, prin portalul Prosacului, înalt de 67 metri, pentru a ieși ceva mai departe, la 11.000 de metri, prin gaura lui Ciocîrlie:

Din păcate, la ora actuală nicio galerie a peşterii nu este electrificată. Din această cauză nimeni nu se încumetă să intre fără ghid. Odată cu sărbătoarea peşterii, turiștii pot pătrunde aproape 100 de metri în unele sectoare subterane cum ar fi Loja, Pădurea de Lumânări, Sala Piticilor și Lacul de Cleștar şi Marele dom stalagnitic. Pe platoul din vecinătatea peşterii se vor organiza manifestări artistice şi se va premia şi anul acesta cea mai bună ţuică de cireaşă:

Localnicii organizează în vecinătatea acesteia un târg tradițional cu produse alimentare și meșteșugărești. Serbarea câmpenească, susținută de artiști va aduna în preajma Peșterii Topolnița mii de iubitori de folclor autentic românesc.

În cadrul evenimentului vor avea loc și două concursuri: „Cel mai frumos costum popular” şi „Cea mai bună ţuică de cireaşă”!

14037623_10207409965629751_2109142555_o

 

4,711 total views, 1 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.