Şimian, retrospectivă 2021, perspective 2022. Fabrica de armament şi reţeaua de gaze naturale, cele mai importante proiecte

2021 s-a dovedit un an excelent pentru comuna Șimian. Primăria condusă de Constantin Trușcă a punctat anul acesta proiecte majore pentru comunitate care vor schimba radical viața locuitorilor. Astfel, Șimianul devine prima comună din județ ai cărei locuitori vor fi racordați la rețeaua de gaze naturale. Comuna este în fapt, singura din județul Mehedinți care a  depus în sensul acesta o cerere de finanțare pe Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020. Perioada de implementare a proiectului ”Înființare sistem inteligent de distribuție a gazelor naturale – comuna Șimian județul Mehedinți – Satele Șimian, Cerneți și Dedovița Nouă (etapa 1)”, este de 41 luni, respectiv în perioada 01.09.2019 și 31.01.2023. Contractul de finanțare a fost semnat în data de 06.05.2021.

”Am înființat în cadrul consiliului local Șimian o societate care este autorizată, de către ANRE, pentru extinderea rețelelor de gaze naturale. Tot pentru a facilita accesul cetățenilor către această utilitate publică, ne gândim să le oferim posibilitatea să plătească racordurile interioare (inclusiv centrala), în rate. Deja, unii dintre locuitori, au început să facă racordurile interioare” a spus primarul Constantin Trușcă.

Un alt proiect major pentru care s-a primit undă verde în vederea implementării în comuna Șimian este cel care vizează cea mai importantă investiție guvernamentală din Mehedinți. Este vorba despre construcţia unei fabrici de pistoale pe care compania de stat ROMARM o va constui aici. Vorbim despre o investiție majoră care va genera câteva sute de locuri de muncă. Investiția a fost sprijinită de ministrul mehedințean al energiei, Virgil Popescu, iar în vederea demarării proiectului primarul comunei Șimian Constantin Trușcă a identificat și a pus deja la dispoziția companiei terenul necesar invetiţiei:

Reporter: A fost construcţia fabricii de armament de la Şimian o promisiune electorală ?

„Dacă spun că fac un lucru, îl fac până la capăt. Cât timp ministerul economiei a fost condus de Claudiu Năsui (U.S.R.), acesta nu a anulat amplasamentul fabricii de pistoale de la Şimian, dar nici nu a avansat prea mult cu proiectul. În momentul în care am preluat interimatul la ministerul economiei (n.r. sfârşitul lunii noiembrie 2021) m-am întâlnit cu Consiliul de Adminsitraţie al ROMARM şi le-am explicat motivele pentru care am dorit ca această fabrică să fie una nouă şi să nu fie făcută la Cugir. Spun acest lucru în contextul în care, anul trecut reprezentanţii fabricii de armament de la Cugir au protestat cu privire la înfiinţarea fabricii în Mehedinţi şi nu la Cugir, şi am explicat cum Ministerul Apărării a dat o comandă de 10.000 de pistoale fabricii de la Cugir -după a jumătate de lună au comunicat că nu pot face 10.000, ministrul apărării (n.r. Nicolae Ciuc la acea vremeă) a cerut o nouă ofertă cu privire la construcţia de pistoale, redusă la jumătate, după care au spus că nici 5.000 nu pot face, au spus că au o capacitate de producţie de 1.500 de pistoale, iar acum suntem la aproape doi ani de la acea comandă şi nici până acum nu au livrat pistoalele. Este clar că la fabrica de la Cugir se întâmplă ceva. Aşa că facem o fabrică de pistoale Beretta la Şimian mai ales că a fost câştigată o licitaţie de către Ministerul de Interne, iar obligaţia ROMARM şi producătorului de pistoale Beretta era să facă o fabrică în România, şi da, recunosc, am vrut această investiţie la Şimian, aş fi dorit această investiţie şi în municpiul Drobeta Turnu Severin, dar nu există locaţie. Am dorit această invetiţie în Mehedinţi pentru că eu sunt din judeţul Mehedinţi şi vreau să aduc investiţii în judeţul Mehedinţi. Consiliul de Administraţie al ROMARM a votat amplasamentul de la Şimian, iar acum se discută despre proiectarea şi execuţia obiectivului de investiţii, o investiţie care sper să fie gata în prima jumătate a anului viitor şi să începem acolo prima asamblare a primelor cincii mii de pistoale de tip Beretta. Amplasamentul a fost dat către Oficiul de Tehnică Specială, investiţia este prinsă inclusiv în programul de guvernare PNL-PSD-UDMR, ” a precizat ministrul energiei, Virgil Popescu în cadrul emisiunii Faţă în Faţă difuzată de postul local de televiziune Terra Sat şi moderată de Voica Briceag.

8,767 total views, 1 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.