Componenţa viitorului guvern al României depinde de prezenţa la vot. Toate studiile sociologice arată că, o prezenţa mare la vot avantajează partidele de dreapta, în timp ce prezenţa scăzută avantajează partidele de stânga. Ultimul sondaj realizat de Demoskop arată că PNL şi USR ar putea da viitorul premier al României, în condiţiile unei prezenţe crescute la vot. Împreună, cele două partide s-ar apropia de scoruld e 50%. Amebele partide au declarat că vor susţine menţinerea lui Dacian Cioloş în fruntea guvernului. PNL este pe un trend ascendent după ultimul scrutin de la locale şi se apropie de 30 de procente.
Dacă acest procent ar fi confirmat duminică, iar USR ar obține măcar jumătate din voturile PNL, s-a contura o coaliție de guvernare de centru-dreapta. Conform unui sondaj PNL, citat de Evenimentul Zilei, rezultatul alegerilor ar fi extrem de mult influențat de prezența la vot. Dacă prezența este de 35-40 la sută, procentele sunt, în linii mari, asemănătoare cu cele din sondajul Avangarde: PSD: 42%, PNL: 29%, USR: 9%, ALDE: 6%, PMP: 5%, UDMR: 5%. Dacă prezența la vot ar depăși 45%, PSD ar scădea spre 38%, iar ALDE nu ar aduna cele 5 procente necesare intrării în parlament. În schimb, PNL poate depăși 30%, iar USR poate să spere la un scor cu două cifre.
Situația este confirmată de Institutul german de sondaj Demoskop, care a realizat un sondaj de opinie privind alegerile din România, primit joi la redacție. Demoskop estimează o prezență la vot de 50% și următoarele rezultate: PSD 38%, PNL 30%, USR 16%, ALDE 5%, UDMR 4%, PMP 4%. Cu certitudine, sondajul este eronat (ca toate sondajele de până acum) în privința UDMR, fiindcă metoda de sondaj folosită nu permite considerarea variațiilor de vot pe arii geografice.
Sondajul Demoskop a fost realizat în perioada 2-6 decembrie prin metoda CATI pe un eșantion de 1113 de respondenți. Eroarea statistică maximă este de 3,1 % pentru un interval de încredere de 95%.
Liberalii susțin că sunt abordați de tot mai mulți potențial parlamentari ALDE, îngrijorați de această evoluție și dornici de a „schimba barca”, în cazul în care ALDE atinge pragul de 5%, dar nu poate forma o coaliție de guvernare cu PSD, iar conducerea formațiunii va refuza negocierile cu PNL și USR. „Rezultatele sondajelor ne arată deja că putem ghici numele viitorului premier, iar acesta este Dacian Cioloș. Cifrele de ultimă oră ne arată că PSD va fi primul partid, cu un scor de aproape 40%, dar PNL și USR vor obține împreună peste 45% sută. În aceste condiții, nu este de mirare de ce oamenii din ALDE au început deja negocierile cu PNL. Partidul lui Tăriceanu, compus în mare parte din foști liberali, care au plecat din PNL pentru a-și păstra funcțiile guvernamentale, este în derută. Oportuniști sau pur și simplu pragmatici, aceștia au deschis deja linii de comunicare cu noi, pentru a-și oferi voturile în Parlament”, au declarat surse din PNL, pentru PUTEREA.
În România, sistemul electoral prevede ca voturile obținute de partidele care nu trec pragul să fie redistribuite, în mod proporțional, către partidele care au trecut pragul de 5%. Dacă PNL și USR vor obține 45%, ar putea constitui o majoritate parlamentară, după redistribuirea voturilor.
Toate sondajele indică faptul că PRU, PND, PR și PNȚ nu trec pragul, toate fiind între 1-3 procente. PMP este pe muchie, având acum 4% în sondaj. Dacă analizăm toate aceste cifre, observăm că s-ar putea să fie aproape 10 procente care ar intra la redistribuire. În plus, la asemenea cifre, sprijinul grupului minorităților este, practic, garantat. Partidul lui Tăriceanu a început de pe acum negocierile cu PNL, probabil pentru că și analizele lor le arată același lucru. Și s-ar putea ca liberalii să nu mai fie interesați de sprijinul ALDE în Parlament, după 11 decembrie.
Așadar, în orice variantă, PSD câștigă alegerile, având un scor confortabil în fața PNL și USR, dar necunoscuta persistă în privința numelui viitorului prim-ministru. Dacă PSD va reuși un scor care să-i permită constituirea unei majorități parlamentare, singur sau cu suportul partidului „balama” – ALDE, președintele Iohannis va fi nevoit să accepte o nominalizare care să corespundă criteriilor de integritate. Dacă, în schimb, fie scorul PSD va fi sub 40%, fie ALDE nu va prinde Parlamentul, PSD nu va putea nominaliza, cu succes, un candidat de prim-ministru; presupunând că președintele l-ar accepta, nu ar trece de votul deputaților și senatorilor.
Conform Articolului 85, Alineatul (1), din Constituția României, „Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament”. Așadar, numele viitorului premier depinde de prezența la vot, duminică.
4,922 total views, 1 views today