85 de ani de la nașterea regizorului mehedințean, Geo Saizescu

Regizorul, scenaristul și actorul Geo Saizescu s-a născut la 14 noiembrie 1932, la Prisăceaua, județul Mehedinți. Potrivit ”Dicționarului de cinema” (Univers Enciclopedic, 1997), Geo Saizescu a fost un cineast singular prin consecvența cu care s-a consacrat comediei satirice într-o conjunctură politică nefavorabilă genului.

A absolvit Liceul „Traian” din Drobeta-Turnu Severin și Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (1957).

A avut apariții în filmele pe care le-a regizat, potrivit volumului „Cineaști români” (Ed. Științifică, 1996). A avut incursiuni și în domeniul documentarului și filmului utilitar, cele mai cunoscute dintre acestea fiind „Simfonia Deltei” (1986), „Vatra Dornei” (1987), „Semenic, Herculane, Muntele Mic” (1988).

A desfășurat o bogată activitate didactică universitară și de îndrumare a împătimiților în ale actoriei, dar și regiei de film. A fost profesor și prodecan al Facultății de Arte din cadrul Universității Hyperion.

Din bogata și reprezentativa sa filmografie, la care a lucrat ca actor, dar mai ales ca regizor, menționăm: „Doi vecini” (1958), „Un surâs în plină vară” (1963), „Dragoste la zero grade” (1964), „La porțile pământului”(1965), „Astă seară dansăm în familie” (1972), „Păcală” (1974), „Eu, tu și Ovidiu” (1977), „Șantaj” (1980), „Secretul lui Bachus” (1984), „Sosesc păsările călătoare” (1984), „Secretul lui Nemesis” (1986), „Harababura” (1990), „Viață de artist” (2003).

În anul 2006, a realizat „Păcală se întoarce”, o continuare a filmului de succes din 1974. Geo Saizescu a colaborat cu unii dintre cei mai importanți actori români, între care Gheorghe Dinică, Iurie Darie, Dem Rădulescu, Jean Constantin, Florin Piersic, Ileana Stana Ionescu, Sebastian Papaiani, Emil Hossu, Stela Popescu, Maia Morgenstern, Valentin Teodosiu, Șerban Ionescu, Draga Olteanu-Matei, Dorina Lazăr etc.

Ultimul film al regizorului Geo Saizescu a fost „Iubire elenă”, după Kostas Assimakopoulos, o coproducție România-Grecia-Italia, a cărei premieră românească a avut loc în luna mai 2012.

De-a lungul anilor a obținut foarte multe premii, printre care: Mamaia 1964 („Un surâs în plină vară”), ACIN 1974 — „pentru contribuția la dezvoltarea comediei cinematografice”, ACIN 1981 („Șantaj”), ACIN 1984 („Delta de ici… de colo”) etc., potrivit volumului „Cineaști români”. În mai 2002, a fost distins cu Premiul de Excelență în Cinematografia Românească, iar în iunie același an, cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, conferit de Președinția României.

Regizorul a fost căsătorit. Fiul său, Cătălin, i-a călcat pe urme alegând tot profesia de regizor. De altfel, conform site-ului http://aarc.ro („All about Romanian Cinema”, prescurtat AaRC), Festivalul Filmului Studențesc „Geo Saizescu” este organizat de fiul regizorului.

Geo Saizescu a încetat din viață la 23 septembrie 2013. Din anul 2012, odată cu finalizarea lucrărilro de restaurare și modernizare a palatului culturii Teodor Costescu, Gradina de Vară a teatrului, poartă numele Geo Saizescu, în semn de prețuire pentru munca depusă de marele regizo român.

 

sursa: agerpres.ro/(Documentare — Cristian Anghelache, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Adrian Dădârlat)

2,581 total views, 1 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.