Alertă meteo în Mehedinţi. Urmează 24 de ore de ninsori şi intensificări ale vântului

Mehedinţiul se află sub atenţionare meteorologică cod galben de ninsori şi viscol care va intra în vigoare luni seara la ora 23.00 şi va expira marţi la 14.00.  În aceste condiţii, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta” al judeţului Mehedinţi a luat măsura înştiinţării tuturor instituţiilor publice cu atribuţii în gestionarea fenomenele meteorologice prognozate, cât şi a verificării fluxului informaţional – decizional cu unităţile M.A.I. şi agenţii economici responsabili cu deszăpezirea arterelor de circulaţie.

ninsori

Totodată, s-a dispus instituirea serviciului de permanenţă la sediile tuturor primăriilor din judeţ, precum şi identificarea spaţiilor în care poate fi asigurată relocarea temporară, cazarea şi hrănirea persoanelor surprinse în trafic sau afectate de fenomenele meteorologice  prognozate. De asemenea, s-a dispus monitorizarea  căilor  de  circulaţie: rutieră,   feroviară şi  fluvială, a infrastructurilor critice de interes local şi a depunerilor de gheaţă pe cursurile de apă.

În sprijinul pompierilor mehedinţeni, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a dislocat patru grupări de sprijin: două şenilate, aparţinând inspectoratelor Sibiu şi Vâlcea,  şi două autofreze de zăpadă multifunţionale ale inspectoratelor Dâmboviţa şi Vâlcea. De asemenea, s-au luat măsuri suplimentare pentru toate subunităţile inspectoratului, acestea fiind pregătite să intervină operativ, oriunde situaţia o va impune, pentru salvarea semenilor şi a bunurilor acestora.

Pentru evitarea situaţiilor de urgenţă produse de fenomenele meteorologice prognozate, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta” al judeţului Mehedinţi recomandă cetăţenilor:

  • să evite plecarea la drum pe perioada supusă atenţionării meteorologice;
  • să urmărească pe posturile de televiziune buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor;
  • să se informeze asupra situaţiei drumurilor (drum închis, blocat, restricţionat), înainte de a pleca la drum;
  • să-şi echipeze maşina pentru condiţiile de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.);
  • să se asigure de funcţionalitatea sistemului de încălzire al autoturismului;
  •   să-şi asigure necesarul maxim de carburant pentru autovehicule, înainte de a pleca la drum;
  • să aibă în autovehiculele: pături, lanterne, apă şi alimente;

Dacă un viscol îi surprinde în maşină, să ia următoarele măsuri:

politisti-rutierea-iarna

  • să tragă autoturismul pe partea dreaptă a drumului, în afara părţii carosabile, cu luminile de avarie pornite;
  • să apeleze 112 şi să indice locul de blocare;
  • să pornească motorul şi sistemul de încălzire câte 10 minute la fiecare oră, pentru menţinerea căldurii în interior, cu asigurarea ventilaţiei pe timpul funcţionării motorului autovehiculului prin deschiderea uşoară a unui geam;
  • să cureţe zăpada de pe ţeava de eşapament;
  • să consume lichide pentru evitarea deshidratării;
  • pe timpul nopţii, să pornească lumina din interiorul autovehiculului, pentru a fi localizaţi de către echipajele de salvare.

       Locuințele și spațiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător, evitându-se utilizarea instalațiilor defecte sau improvizate, care pot duce la intoxicații  cu monoxid de carbon şi chiar  incendii, care îi pot pune în pericol, atât pe ei, cât şi pe ceilalţi.

8,108 total views, 1 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.