Daniel Cîrjan: „Voi propune un regulament cromatic pentru faţadele clădirilor din Drobeta Tunrnu Severin”

Anul 2018 ar putea aduce un regulament cromatic atunci cand vine vorba despre culorile pe care severinenii le aleg atunci cand vine vorba despre zugrăvirea faţadelor cladirilor în care locuiesc. Asta înseamnă că locuitorii oraşului nu îşi mai pot zugrăvi faţadele locuinţelor în orice culoare doresc, mai ales dacă stau într-un imobil istoric, şi, acolo unde sunt mai mulţi proprietari, faţadele nu mai pot fi vopsite parţial, jumătate da, jumătate nu, cum putem vedea că există imobile prin oraş.

Propunerea urmează să fie făcută de viceprimarul Daniel Cîrjan, în cadrul sedintei ordinare a Consiliului Local care va avea loc la finalul lunii decembrie:

„La şedinţa din luna decembrie voi propune Consiliului Local un proiect de aprobare a  Regulamentului privind identitatea cromatică a clădirilor din Drobeta Turnu Severin. În ultimii ani, oraşele româneşti au experimentat diverse scheme de colorare, alese în general de proprietari sau de arhitecti, fără a exista o abordare unitară, fie că vorbim de cazul reabilitărilor termice ale blocurilor sau de intervenţiile gresite la clădirile istorice”a declarat pentru descoperamehediniti.ro, Daniel Cirjan, viceprimarul municipiului Drobeta Turnu Severin.

Dacă la nivel european, majoritatea oraşelor au aprobate „Palete de culori” care detaliază culorile permise la zugrăvirea faţadelor clădirilor, în legislaţia românească nu există precizări concrete referitoare la gama de culori permise şi, mai ales, interzise.

Analizand toate aceste aspecte, dar mai ales coloratura pestriță a clădirilor din Drobeta Turnu Severin, Daniel Cirjan isi argumentează propunerea de proiect argumentand că acest regulament este necesar deoarece:

„Pentru a putea elimina neconcordanțele cu privire la culori şi chiar în unele cazuri a disconfortului vizual, este necesară elaborarea unui regulament cromatic”- Daniel Cirjan, viceprimar Dr. Tr. Severin.

Culoarea este cel mai vizibil element component al fațadei, fiind primul element remarcat. Tocmai de aceea, gustul şi culoarea preferată a proprietarului nu ar trebui să fie elementul predominant în alegerea culorii, ci armonia dintre culorile fațadei şi cele ale clădirilor învecinate trebuie să fie elementul hotărâtor, a mai spus Cirjan.

 

Regulamente similare exista in majoritatea oraselor din lumea intreaga, dar si in zeci de orase din Romania, Timisoara fiind cel mai elocvent exemplu in acest sens. Daca va primi girul consilierilor locali, noul regulament ar intra in vigoare odata ce proiectul va primi avizul de legalitate din partea prefecturii si va produce efecte doar pentru fatadele zugravite, dupa data intrarii in vigoare a noului regulament.

 

Voica Briceag

 

15,196 total views, 1 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.