Dulceaţa şi ţuica de smochine – embleme mehedințene

Comuna mehedinţeană Sviniţa şi-a făcut un adevărat brand local din producţia de dulceaţă şi ţuică de smochine. În localitatea Svinița, situată în defileul Dunării, este cea mai mare plantaţie de smochini din ţară- aproximativ 3.000 de arbuşti. Zona este şi unicul loc din ţară şi din Europa unde smochinii cresc şi rodesc în gospodăriile oamenilor la fel de repede precum corcoduşii din zonele sudice ale Mehedinţiului.

Localnicii au profitat de acest lucru şi au reuşit să facă, în timp, un adevărat brand local din smochine. Astfel, locuitorii de aici obişnuiesc să facă ţuică de smochine, după o metodă tradoţională. nicolae curiciFructele se culeg când sunt răscoapte, se pun în butoaie de lemn, după care ”Înainte de a aşeza capacul la acestea se pune un strat din foi de hrean peste care se pune nisip, astfel încât smochinele să nu intre în contact cu aerul. Se ţin şapte zile la macerat, după care se scot la cazanul de făcut rachiu şi se fierb la foc domol aproape o oră”. Cel care a dezvăluit secretul obţinerii licorii de ţuică de smochine pentru redactorii descoperamehedinti.ro, a fost chiar Nicolae Curici, primarul Sviniţei, el însuşi un renumit producător de ţuică.

dulceata si tuica

Dulceaţa de smochine de Sviniţa, marcă înregistrată la OSIM

Un alt produs obţinut din smochine este dulceaţa pentru care fiecare localnic îşi are propria reţetă pe care a moştenit-o din bătrâni. Una dintre cele mai renumite reţete pentru obţinerea dulceţii spune că: la două kilograme de fructe se adaugă un kilogram de zahăr. Apoi se fierbe, în paralel, un sirop în care se pun roadele pământului. Se adaugă şi un sâmbure de nucă, dar nu numai atât. Fiecare smochina e înţepată cu o seringă. Se introduc astfel câteva picături de rom în „carnea” fructului.

Tot primarul Sviniţei, Nicolae Curici, a vrut să se asigure că produsele şviniţenilor vor purta întotdeauna brandul comunei. În 2010, cu ajutorul unui avocat, a început demersurile pentru omologarea dulceţii de Şviniţa. Omologarea produsului tradiţional a durat un an. În 2011 a fost obţinut Certificatul de înregistrare a mărcii Nr. 120574, acordat în temeiul Legii nr. 84/1998, privind mărcile şi indicaţiile geografice pentru marca „Dulceaţă smochine de Sviniţa“

dulceata smochine 1

Pentru că sunt produse rare, dulceaţa se vinde cu 15 lei/kg, iar ţuica cu 50 de lei/litru. 93% din locuitorii comunei sunt de etnie sârbă.

La Sviniţa, in fiecare vară se organizează Festivalului Smochinelor, o zi de neuitat, cu tradiţionalele concursuri, în care se premiază cea mai buna dulceaţă şi cea mai bună ţuică de smochine.

Voica Briceag

9,177 total views, 3 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.