Mandocescu vrea să fie primul mehedințean în ATP!

Tenismenul severinean Laurențiu Mandocescu se identifică cu un jucător de perspectivă, însă a ajuns la acest nivel printr-o cascadă de sacrificii. Este unul din miile de adolescenți care a ales sportul alb” și deja bate la porţile afirmării. Poate fi percepută drept povestea clasică a copilului care asortează de mic albul echipamentului cu praful roşu lipit de tibii.

         Spre deosebire de alţi copii de vârsta lui care îşi petrec timpul jucându-se sau navigând pe reţelele de socializare, Laurențiu a ales să facă tenis de performanţă, concentrându-şi cea mai mare parte a timpului cu racheta de tenis în mână. Chiar la o simplă privire îţi poţi da seama că în afară de chemarea pentru sport pe care o are, este un copil educat, inteligent, creativ, serios, modest, extrem de ambiţios, obişnuit cu greutăţile sportului de performanţă şi în special ale tenisul de câmp, dar conştient de faptul că sportul de performanţă îţi poate aduce multe satisfacţii.


FOTO Mandocescu             

               Tenisul, sportul care l-a vrăjit

              Alegerea unei cariere sportive a fost dorită de către Laurenţiu de mic copil. Începe cu înotul la vârsta de 4 ani, continuă de la 6 ani cu artele marţiale până la centura violet, iar la 8 ani descoperă tenisul de câmp şi face o adevărată pasiune pentru acest sport. Iniţierea în tenisul de câmp făcând-o cu antrenorul Nicu Spânu, drumul spre performanţă fiindu-i deschis de către profesor-antrenor Ramona Frimu, iar după vârsta de 13 ani de către antrenorii Ştefan Piţian şi Şenol Burghină. De ce a ales Laurenţiu “sportul alb”, ne dezvăluie chiar el: pentru că este un sport nobil, elegant dar în acelaşi timp şi spectaculos, în care adversarii se respectă, iar spectatorii sunt mult mai rezervaţi în atitudine şi exprimare. Este un sport deosebit de complex, care presupune multă seriozitate, creativitate, inteligenţă în joc, viteză de reacţie, reflexe superioare, rezistenţă şi forţă fizică, îndemânare, răbdare, adaptabilitate, flexibilitate, curaj pentru asumarea unor riscuri, eleganţă, mental superior, calităţi pe care le dobândești în timp, după mii de ore de antrenament”.

            A scris (deja) istorie pentru județ

            Cel mai mare succes îl are  la vârsta de 12 ani, când a fost cooptat în lotul României la turneul final din Italia al Nations Challenge Cup”, un fel de Cupa Davis pentru juniori. Mandocescu a reușit și acolo să ROMANIA (PUI POZA ASTA LA PARAGRAFUL ”A SCRIS ISTORIE PT JUDET”)își ajute colegii, iar la final tricolorii au ocupat locul 7 în Europa. De altfel, este singurul junior din istoria tenisului mehedinţean care a reprezentat România în tenisul de câmp într-o competiţie oficială, singurul junior mehedinţean care a participat la Campionatul Mondial al Juniorilor (LES PETIT AS), dar şi juniorul care timp de trei ani a fost în lotul României, atât la 12 ani cât şi în primul an la categoria 14 ani. Menținerea în circuitul naționalei s-a datorat clasărilor constante în primii cinci la turnee naţionale şi internaţionale. Pe plan internaţional a reuşit un merituos loc 85 în clasamentul Tennis Europe, fiind cea mai bună clasare a sa la vârsta de 14 ani. De altfel, ca urmare a acestor rezultate deosebite obţine, pentru 3 ani, un contract internaţional de sponsorizare pentru echipamentele de tenis cu firma americană Prince.

              Accidentările nu l-au împiedicat să-și urmeze visul

             Evoluțiile promițătoare au fost stopate subit. La vârsta de 14 ani, a suferit două accidentări grave, care l-au determinat să întrerupă pentru o perioadă de peste un an antrenamentele. Refacerea a fost lungă, dar antrenamentele diversificate şi solicitante, combinate cu un regim de viaţă sănătos şi practicarea unor sporturi complementare ca baschetul şi atletismul l-au ajutat să obţină forma şi tonusul necesar pentru a reveni în circuit. În luna august am participat la Turneul Naţional de Tenis «Cupa Dinamo» desfăşurat la Bucureşti, turneu care am reuși să îl câștig. După acest succes am participat la un stagiu de pregătire de cinci săptămâni în Belgrad, fiind invitat de către Academia de Tenis Milas, unde am cunoscut modul în care se pregătesc tenismeni sârbi. A fost extraordinar, au condiţii deosebite, oameni foarte bine pregătiţi şi sunt extrem de serioşi şi dedicaţi acestui sport. Cred că acest stagiu a fost esenţial pentru pregătirea mea deoarece imediat după aceasta am reuşit câteva rezultate valoroase care mi-au redat încrederea în propriile forţe. La sfârșitul lunii septembrie am atins sferturile de finală, la simplu, și semifinala, la dublu, la «Chişinau Open U16», desfăşurat la Vadu lui Vodă – Republica Moldova. În octombrie am participat la Turneul Naţional de Tenis «Arcul de Triumf», desfăşurat la Bucureşti, iar aici m-am impus în fața favoritului numărul 2, după trei ore și 7 minute. Chiar aveam nevoie să-mi demonstrez că pot să revin rapid la cel mai înalt nivel”.


Pot spune, chiar dacă sunt foarte tânăr că am avut meciuri incredibile, cu răsturnări de situaţii, meciuri frumoase dar şi foarte grele, cu jucători valoroşi din multe ţări europene, asiatice şi chiar de pe continentul american. Visul meu este să ajung la profesioniști și să pătrund în ATP!,
 Laurențiu Mandocescu

             Începând cu acesată toamnă, puştiul din Drobeta-Turnu Severin se antrenează la Tenis Club Bucureşti, sub coordonarea unuia dintre cei mai buni antrenori ai ţării, Daniel Dobre. Cu toate că tenisul îi ocupă foarte mult timp, Laurenţiu e un elev foarte bun, a absolvit ciclul gimnazial al Colegiului Naţional Gheorghe Ţiţeica” cu media  9,22, iar la admiterea în clasa a IX-a al Liceului Teoretic Traian” din Bucureşti a fost primul admis, cu media de 9,54.

Nicu LUNGU

6,106 total views, 6 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.