Monitorizarea animalelor din Parcul Natural Porţile de Fier după urme

Parcul Natural Porțile de Fier se întinde pe o suprafață de peste 120.000 de hectare, fiind al doilea din România ca mărime. Ca o particularitate, aici trăiesc peste 200 de specii de păsări, majoritatea de apă, dintre care 133 au statutul de specii strict protejate. În această perioadă, specialiştii parcului desfăşoară acţiuni de monitorizare a speciilor de mamifere după urme.

Monitorizare animale PNPF

 

Parcul Natural Porţile de Fier este clasificat a treia zonă importantă pentru păsările din România, aici găsindu-se în afara populaţiilor de cormoran pitic şi alte specii protejate prin Directivele Habitate şi Păsări. Zona este însă pericilitată de ameninţări majore la adresa biodiversităţii cum ar fi: degradarea habitatelor de cuibărit, specii acvatice invazive, odihna şi hrana a pasărilor, pescuit ilegal, poluarea apelor. În total, în zona protejată, trăiesc peste cinci mii de specii de animale, unele periculoase pentru om.

Lup

În arealul Parcului Natural Porțile de Fier se întâlnesc 34 de specii de mamifere. Carnivorele sunt prezente atât prin speciile de mari dimensiuni, cum ar fi ursul (Ursus arctos), lupul (Canis lupus), râsul (Lynx lynx), cât și prin specii de dimensiuni reduse: jderul (Martes martes), viezurele (Meles meles). Ierbivore precum căpriorul (Capreolus capreolus), cerbul (Cervus elaphus) și mistrețul (Sus scrofa) sunt și ele bine reprezentate în aceste zone, foarte importante fiind și speciile de chiroptere (Myotis bechsteinii, Vespertilio murinus, Rhinolophus euryale).

Voica Briceag

4,662 total views, 1 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.