Paradoxul locurilor de muncă în Mehedinţi. Ofertă este, interesaţi… mai deloc

Este o realitate. Dacă este întrebat, aproape fiecare severinean oprit pe stradă spune că și-ar dori de la conducători să faciliteze crearea locurilor de muncă. Oamenii se plâng că nu au cu ce să trăiască de pe o zi pe alta. Rândurile la şomaj se îngroaşă, iar ajutoarele sociale se înmulţesc de la o lună la alta.  Situaţia este cu adevărat ciudată având în vedere că oferta Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă este totuşi stufoasă, iar angajatorii se plâng de faptul că nu găsesc oameni pe care să îi angajeze. Motive ca să nu meargă la muncă se găsesc cu duiumul, iar de cele mai multe ori, şomerii se vaită de salarii despre care spun că ar fi prea mici. Însă, nici un stat, oricât de dezvoltat, nu plătește regește un începător care abia își construiește cariera, beneficiile urmând să apară în timp.  Aşa că angajatorii, din majoritatea domeniilor de activitate din Mehedinţi, se plâng de o acută lipsă de forță de muncă:

Marius Screciu

“E surprinzător şi pentru mine, mai ales având în vedere multitudinea de cereri care vin la primărie pentru angajări. Poate nu îi mulţumeşte salariul, poate nu sunt locuri de muncă pe calificarea pe care o au oamenii, poate că nici angajatorii nu angajează oameni peste o anumită vârstă. Adevărul este că, în acest moment avem un blocaj pe această zonă. Să sperăm că pe viitor vor găsi şi unii şi ceilalţi o cale de mijloc, să se ajungă la un lucru bun pentru fiecare dintre noi” a precizat Marius Screciu, primarul Severinului.

La ultima bursă a locurilor de muncă organizată de către reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Mehedinţi au fost disponibile peste 600 de locuri de muncă, dintre care 20 pentru şomerii cu studii superioare. Cu toate acestea, interesaţi cu adevărat de angajare au fost doar puţin peste două sute de persoane prezente la eveniment care au şi fost selectate în vederea încadrării în muncă, iar cinci dintre șomeri și-au găsit pe loc un job. Cei mai mulţi s-au rugat de angajatori să nu îi angajeze ca să nu piardă ajutorul de şomaj. Cu acesată situaţie s-a confruntat şi Eduard Koler, unul dintre angajatorii participanţi la bursa locurilor de muncă:

Koler Eduard

“Mi s-a întâmplat și mie, deși s-au prezentat 24 de tineri la sediul AJOFM pentru a ocupa posturile oferite, mi-au spus senini că nu au intenția de a se angaja ci, au venit doar ca să nu piardă ajutorul social ! Preferă să stea putori pe banii noștri ! Eu cred că asistaților social apţi de muncă ar trebui să nu li se mai plătească nimic. Avem un deficit de forță de muncă în România de 1.000.000 de joburi, ar avea din ce sa trăiască !a scris indignat Eduard Koler pe pagina sa de socializare.

În Mehedinţi există la această oră peste 8000 de beneficiari de ajutor social. Fenomenul şomerilor care nu vor să se angajeze şi preferă să stea acasă atâta timp cât sunt plătiţi de stat nu este unul nou, şi în niciun caz izolat. Situaţii similare au fost semnalate de-a lungul anilor şi în alte judeţe alte ţării şi, deşi s-au şi propus şi unele măsuri sau amenzi în cazul celor care caută dinadins să nu se angajeze, situaţia a rămas neschimbată până astăzi.

Voica Briceag

13,052 total views, 1 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.