Pericol pe două roți! Trotinetele electrice, verificate de polițiști

Străzile Severinului au fost invadate de zeci de trotinete electrice. Motoarele acestora dezvoltă o viteză suficient de mare astfel încât ele sunt un pericol real pentru șoferi, mai ales din cauza faptului că nu sunt prevăzute cu semnalizări, iar despre cei care le conduc nu se știe dacă dețin permis astfel încât să demonstreze că ar cunoaște regulile de circulație. 

Ca să scape de aglomerație, sau pur și simplu să fie la modă, tot mai mulți severineni își cumpără sau închiriază trotinete electrice. Multe din aceste vehicule cu două roți nu sunt însă reglementate de legislația românească, așa că de multe ori atunci când trotinetele sunt implicate în accidente polițiștii ridică din umeri. N-au lege pentru care să dea amendă sau măcar să recunoască accidentul, mai ales că, în codul nostru rutier nu prea găsești reguli care să reglementeze circulația pe drumurile publice cu trotineta electrică:

”Este un statut incert al acestor vehicule. Ar trebui făcută o verificare la R.A.R. pentru a vedea cărei categorie de vehicule se supun și în funcție de asta putem lua măsuri. Noi avem în plan chiar săptămâna aceasta și săptămâna viitoare să facem verificări la firmele care închiriază astfel de vehicule, dar îi vom verifica și pe cei care le conduc”, cms. șef Remus Lucian LUCA, insp. șef I.P.J. Mehedinți.

Primul care a pus piciorul în prag pentru a reglementa circulația acestora a fost primarul Marius Screciu. Acesta a interzis accesul trotinetelor electrice în zonele pietonale, mai ales din cauza faptului că s-au înregistrat zeci de incidente:

”Primăria a retras autorizațiile de funcționare a celor care închiriau aceste trotinete pentru că nu și-au respectat condițiile din contract, acelea cu privire la interzicerea accesului în zonele pietonale. Nu au respectat nici condițiile de siguranță cum ar fi vesta reflectorizantă sau casca. Am înțeles că nu sunt nici mopede pentur că nu au număr de identificare, nu sunt nici biciclete pentru că au motor. Au însă un statut incert care ne pune în încurcătură și pe noi și poliția ” a declarat Marius Screciu, primarul Seveirnului.

Ca să circule pe drumurile publice, un moped trebuie sa fie echipat cu instalaţie de frânare, sistem de avertizare sonoră, lumini şi plăcuţă cu numărul de înregistrare. Dacă nu este un moped, nici nu poate circula pe şosele.O trotinetă electrică porneşte de la un preţ de 300 de euro, dar poate ajunge chiar şi la 1.500 de euro.

Voica Briceag

7,864 total views, 2 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.