Ruta tematică patrimoniul cultural- comuna Devesel

Asociația Pro Mehedinți implementează proiectul ”7 Minuni din Mehedinți și Borki” care propune redescoperirea atracțiilor turistice ale județului. În cadrul acestui proiect, în cadrul rutei tematice Patrimoniul cultural au fost incluse și atracțiile turistice din comuna Devesel.

Ruta Tematică: Patrimoniul Cultural

Numele Atracției Turistice: Comuna Devesel

Locație: în județul Mehedinți. Comuna Devesel se află la o distanță de 30 km față de Drobeta Turnu SeverinAici se poate ajunge plecând din Drobeta Turnu Severin, pe DN6 până la Șimian, apoi pe DN56A până la Hinova și continuând pe DN56B până la Devesel.

Descriere: Comuna Devesel este așezată pe malul stâng al Dunării, în partea de sud-vest a județului Mehedinți, pe șoseaua județeană ce leagă Drobeta-Turnu-Severin de Porțile de Fier II. Este delimitată în partea de nord, de fluviul Dunărea, în partea de est, de dealul Stârmina, în partea de vest de comuna Burila-Mare, iar în partea de sud de Jiana și Gogoșu. Păsările și animalele sălbatice sunt numeroase în această zonă, prezentând un real interes cinegetic. Astfel, aici găsim rațe și gâște sălbatice care iarna se retrag în Delta Dunării. Barza și cocorul apar rar, însă stârcul cenușiu este prezent în număr mare mai ales în locurile băltoase. În ani 2000 pădurile au fost populate cu fazani, care s-au înmulțit. Comuna este de un real interes și pentru pasionații de arheologie și istorie. Aici au fost descoperite numeroase vestigii ale lumii antice. Astfel, aici găsim: Punctul Cetăţuia din satul Tismana, unde profesorul D. Tudor bănuia că se află castrul de la Batoţi, Situl paleontologic Batoți sau Situl arheologic de la Devesel, punct „Ochiuri”, sat Devesel. În centrul Deveselului tronează Monumentul ridicat în 1926 în cinstea eroilor căzuți în razboaiele din 1877, 1913, 1916-1919. Comuna are un specific preponderent agricol, predominând sectorul vegetal şi zootehnic. Astfel, principalele culturi sunt cele de cereale.

Legendă / Poveste / Impresii / Recomandări:  Conform izvoarelor istorice oamenii au populat această zonă încă din cele mai vechi timpuri. Ei au găsit aici locuri prielnice pentru pescuit, vânat, pășunat și chiar semănat în ochiurile de pădure. Descoperirile făcute în zona Ostrovul Corbului arată că aici au existat urme de viață încă din timpul orânduirii comunei primitive. Au fost descoperite de-a lungul timpului unelte, oale, reprezentări antropomorfe modelate în lut, datând din anii 2500-2800 i.e.n. (perioada neoliticului dezvoltat). Sunt printre primele urme materiale, dovadă a existenței așezării omenești pe teritoriul comunei Devesel. Au mai fost descoperite fortificațiile construite la sfârșitul secolului al III- lea pe malul stâng al Dunării, foarte aproape de apă, motiv pentru care după ce au fost abandonate, au fost distruse de apele Dunării. Aceste fortificații se aflau în zona Batoți –Tismana.

Informații și Contact:

Primăria Devesel: tel:+4 0252-353257

16,533 total views, 2 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.