Scandal mocnit privind angajările la Unitatea pentru Managementul Apei Grele

Un scandal este pe punctul de a izbucni la recent înființata unitate pentru managementul apei grele! Înființată de doar câteva luni, entitatea aflată în subordinea guvernului se află deja la cel de al doilea director după ce, Dan Boldea, primul manager al unității a fost schimbat din funcție, iar în locul său a fost numit Adrian Marcu, fost salariat al R.A.A.N. și anterior director al societății Crimsat.  Sindicaliștii au tras un semnal de alarmă cu privire la angajările care se fac aici și se tem de faptul că adevărații specialiști în apă grea vor fi înlocuiți cu alte persoane care nu au nimic de-a face cu acest domeniu de activitate. Problema a ajuns și pe masa prefectului de Mehedinți, Nicolae Drăghiea.

Guvernul a dat undă verde pentru deschiderea Centrului Naţional de Management al Apei Grele produsă pe platforma Romag Prod, prin finanţarea activităţii acestuia. În bugetul pe 2018 al Ministerului Energiei a fost prinsă suma de 15 milioane de lei pentru finanţarea activităţii acestui centru. Doar că, nici nu s-a uscat bine cerneala pe hotărârea de guvern că un scandal stă să mocnească aici. În mai puțin de patru luni au fost schimbați doi directori la conducerea unității, iar sindicaliștii se tem de faptul că, specialiștii vor fi lăsați pe dinafară pentru a face loc unor diferite obligații:

”CNMAG  a făcut o singură angajare-un pensionar. Ceilalți sunt detașați. Am avut o discuție și cu lichidatorul și cu directorul actual de preluare a specialiștilor care au lucrat pe platformă pentru că se încearcă o tendință de aducere a oamenilor din afară. Nu contest la anumite funcții și ocupații cum ar un contabil sau un jurist e normal să aduci oameni din afară, dar cred că pentru manevrarea unor butoaie cu apă grea, dacă aduci pe cineva din afară, s-ar putea să ai un eșec, ” a avertizat Florin Rogobete. lider de sindicat Romag Prod. Problema a fost sesizată și prefectului de Mehedinți, Nicolae Drăghiea:

”Nu există această posibilitate, cel puțin din câte cunosc eu, până în acest moment. Singura problemă ar fi modalitatea de angajare care este puțin discutabilă, dacă specialiștii care au existat acolo sunt menținuți necondiționat sau există și alte interpretări că ar putea fi ales un personal discreționar la nivelul conducerii. Eu cred că trebuie ținut cont de ceea ce există pentru că, experiență în domeniu se formează foarte greu ” a avertizat și prefectul de Mehedinți, Nicolae Drăghiea.  La fostul combinat de apă grea se află în stoc aproape 2.000 tone de apă grea, în valoare de 1,3 miliarde euro. Din această cantitate, aproximativ jumătate va reprezenta aportul în natură al statului român la constituirea societăţii care va opera Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. Restul cantităţii va fi achiziţionată pentru consumul tehnologic de către Nuclearelectrica din venituri proprii. Noua structură va prelua în depozit cantităţile de apă grea achiziţionate la rezerva de stat, inclusiv obligaţia de depozitare şi menţinere a calităţii acestei resurse în baza unui contract de depozit, care va fi încheiat cu administraţia naţională a rezervelor de stat si probleme speciale.

 

Voica Briceag

13,540 total views, 1 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.