Un nou val de ger va ajunge în Mehedinți. Buna funcționare a hidrocentralelor, pusă sub semnul întrebării

Vremea rea nu a creat probleme în Mehedinţi, unde singurele veşti rele vin de pe Dunăre, acolo unde gheaţa paralizează în continuare navigaţia, iar din cauza debitelor mici producţia de energie la Porţile de Fier I şi II este în continuare scăzută. Veşti mai rele ar putea veni în următoarele zile, când se aşteaptă scăderea temperaturilor. Vom avea o nouă perioadă geroasă, care poate contribui la formarea pe Dunăre a unui pod de gheaţă. De altfel, în acest moment, pe fluviu, din cauza gheţii navigaţia este deja paralizată de aproape o săptămână, iar revenirea frigului ar continua să înrăutăţească situaţia, ceea ce înseamnă că navigaţia ar putea rămâne închisă pentru o perioadă ceva mai lungă.

20170114_161111

Gerul va duce inevitabil şi la scăderea debitelor Dunării, ceea ce ar fi o veste proastă în condiţiile în care producţia de energie electrică de la Porţile de Fier I şi II rămâne în continare la pragul cel mai de jos, iar România are mare nevoie de energie. Conform declaraţiei inginerului Cristinel Popescu, preşedintele Sindicatului Porţile de Fier, la Hidrocentrala PF I din cele şase hidroagregate sunt puse în funcţiune numai două, iar la Porţile de Fier II din zece hidroagregate funcţionează numai patru: „Cele două Hidrocentrale sunt departe de o funcţionare normală, în ultimele zile s-a înregistrat o creştere uşoară a debitului, de la 1850 de metri cubi pe secundă la 2100, a fost mai cald, s-a mai topit un pic din gheaţă, dar este tot o creştere nesemnificativă. Pentru o funcţionare la parametri normali ar fi necesar să avem un debit de 8000 de metri cubi pe secundă. Momentan funcţionează două hidroagregate la Porţile de Fier I, undeva la 240 MW putere instalată şi patru la Porţile de Fier II, în jurul la 110 MW putere intalată. Proporţional, în procente ar veni un 21 % pe Porţile de Fier I şi un 35 % pe Porţile de Fier II” a declarat Cristinel Popescu.

Deci, în condiţiile unei crize energetice, cele două Hirdrocentrale produc la doar 21 şi respectiv 35 % din capacitate, din cauza debitelor scăzute de pe Dunăre, debite care mai pot scădea odată cu scăderea temperaturilor.

Citeste mai mult pe gds.ro

2,725 total views, 1 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.