Ziua internaţională a rangerilor! Evenimentul, marcat de reprezentanţii Parcului Natural Porţile de Fier

În fiecare an, în data de 31 iulie, în lume se sărbătorește Ziua Internațională a Rangerilor, proclamată oficial în 2007, la inițiativa Federației Internaționale a Rangerilor (FIR).  Vicepreședinte al FIR este un ranger român, membru al Asociaţiei Rangerilor din România. Astăzi, după un deceniu de la proclamare, Ziua Rangerului este sărbătorită de către 63 de asociații ale rangerilor, din 46 de țări, de pe șase continente.  În România, această zi se sărbătorește începând cu anul 2013.

 

”Spunem că, de Ziua Internațională a Rangerului, un ochi plânge, unul râde. Comemorăm zecile de rangeri ucişi la datorie în fiecare an de către braconieri, traficanţi şi alţi răufăcători. În ultimul an au murit mai mult de 100 de rangeri, marea majoritate fiind uciși de către braconieri. Tot în această zi celebrăm marea familie a rangerilor de pretutindeni, care se străduiesc să-şi facă datoria faţă de om şi natură” declară rangerul australian Sean Wilmore, președintele FIR.

Ce sunt rangerii?
Profesia ranger este introdusă, de câțiva ani, în Clasificatorul Ocupațiilor din România. Până atunci rangerii erau nominalizați ca agenți de teren, agenți ecologi și alte denumiri, dar fișa postului cuprinde tot ceea ce trebuie să facă un ranger, așa cum este stabilit la nivel internațional.

”Într-un parc natural, rangerii au un rol foarte important. Pe teren, ei sunt ochii și urechile unei administrații de arii protejate. Pe baza informațiilor culese de ei, se iau deciziile de management ale Parcului”  a precizat Marian Jiplea, directorul Parcul Natural Porțile de Fier.

În aria lor de competenţă, pe teritoriul ariilor protejate, rangerii verifică respectarea legislației pe raza ariei protejate, oferă turiştilor informaţii şi ghidaj pe trasee, educă şi îndrumă publicul, ajută la refacerea semnelor indicatoare, a marcajelor, refugiilor şi a altor dotări turistice, monitorizează populaţiile de animale sălbatice, ajută cercetătorii în munca de inventariere a florei, întrețin centrele de vizitare și punctele de informare, șamd.

Este o muncă foarte complexă, făcută cu multe sacrificii şi privaţiuni.

” De 6000 de ani de când oameni trăiesc în zona mea de competență au  fost câțiva care trăiau acolo unde se termină comunitatea și începe natura sălbatică. Astăzi acești oameni se numesc rangeri.” spune Lungu Gheorghe, unul dintre cei 17 rangeri angajați la Parcul Natural Porțile de Fier.

Parcul Natural Porţile de Fier este o arie protejată înfiinţată prin Legea nr.5/2000 privind aprobarea Planului de Amenajare a Teritoriului Naţional – Secţiunea a III a – Zone Protejate, ca un teritoriu în care remarcabila frumuseţe a peisajelor   şi  diversitatea  biologică  pot  fi  valorificate  în  condiţiile păstrări nealterate a tradiţiilor, iar calitatea vieţii comunităţilor să fie rezultatul unor activităţi economice ale locuitorilor, deşfăşurate in armonie cu natura.

Parcul Natural Porţile de Fier  corespunde   categoriei  V IUCN: „Peisaj protejat: arie protejată administrată în principal pentru conservarea peisajului şi recreere”.     

Informații suplimentare:

Parcul Natural Porțile de Fier : nume Dumbravă Raluca Amalia, funcție biolog, tel.  072544235

ARR: Mihai Gligan, președinte, 0744782924

 

Pentru informații  despre parc, accesați www.pnportiledefier.ro , https://www.facebook.com/pnportiledefier/

Pentru informatii despre Asociația Rangerilor din România, accesați www.ranger.ro; www.facebook.com/rangeriidinromania.arr/
Pentru informații oficiale  despre Federația Internațională a Rangerilor, accesați http://www.internationalrangers.org/

 

4,074 total views, 3 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.