Agrometeo 10-16 noiembrie: Vremea rece nu va pune în pericol culturile de toamnă

Meteorologii anunţă pentru intervalul 10 – 16 noiembrie un regim termic al aerului pe ansamblu mai ridicat decât în mod obişnuit, în aproape toată ţara. În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-20 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare şi local apropiate de optim, în majoritatea regiunilor agricole ale ţării. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată și puternică) se vor înregistra în nordul și nord-estul Moldovei, centrul şi sudul Dobrogei, estul Munteniei, nord-estul Banatului, sud-vestul Transilvaniei.

agrometeo

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 5…16°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…7°C, în majoritatea regiunilor agricole;
Temperatura maximă a aerului se va situa între 9…21°C, în cea mai mare parte a ţării;
Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 0…12°C la nivelul întregii ţări;
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va prezenta valori cuprinse între 4…15°C în toate zonele de cultură, favorabile continuării proceselor de creştere şi dezvoltare la speciile de toamnă.

Se prognozează ploi locale, reduse cantitativ, acestea fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, în aproape toată ţara.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condiţiile agrometeorologice menţionate, ritmurile vegetative ale culturilor de toamnă se vor desfăşura pe ansamblu normal pe majoritatea suprafeţelor agricole, starea de vegetaţie a plantelor fiind în general bună şi medie. În funcţie de data semănatului, culturile de orz şi grâu de toamnă vor înregistra fazele de germinare (60-100%), răsărire (30-100%), apariţia frunzei a treia (20-100%) şi înfrăţire (10-40%).

Sub aspect fenologic, rapiţa semănată în epoca optimă se va afla la răsărire (20-100%) şi înfrunzire (4-13 frunze), în aproape toate regiunile agricole.

Speciile pomicole şi viticole îşi vor continua maturarea lemnului/coardelor şi îngălbenirea/căderea fiziologică a frunzelor, în toate plantaţiile. Lucrările agricole de sezon (eliberarea terenurilor de resturi vegetale, arături de toamnă, fertilizări) se vor desfăşura în condiţii bune.

Recomandările specialiștilor

  • Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale şi continuarea arăturilor adânci de toamnă;
    • Efectuarea lucrărilor de întreţinere în vii şi livezi (tratamente fito-sanitare, lucrări de tăiere şi încorporarea gunoiului de grajd);
    • Aplicarea îngrăşămintelor cu minerale complexe la culturile de toamnă înfiinţate în epoca optimă.

2,911 total views, 1 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.