CAMPANIE DESCOPERĂ MEHEDINŢI: ŞIŞEŞTI, SAT CULTURAL AL ROMÂNIEI

În localităţile din România încă se mai păstrează tradiţiile şi valorile autentice moştenite de generaţii. Dovadă stau cele 23 de locuri din ţara noastră, desemnate recent sate culturale în 2016. Printre ele se numără şi comuna mehedinţeană, Şişeşti, care a impresionat publicul cu obiceiurile străvechi, dar şi cu ceramica din zonă.

sisesti 1

Comuna Şişeşti este la aproape 50 de kilometri de Drobeta Turnu Severin, dar majoritatea mehedinţenilor o ştiu pentru ceramica de aici şi pentru tradiţional festival al oalelor şi sarmalelor. Acum, turiştii au un motiv în plus să viziteze Şişeştiul. Localitatea mehedinţeană care a primit recent titlul de sat cultural al României a prezentat un mănunchi de tradiţii din zonă-arta olăritului, jocul popular specific zonei, dar şi renumitele sarmale de Şişeşti.

„Cu bucurie vă anunțăm că de astăzi, Şişeştiul deţine titlul de „Sat Cultural al României”. E un titlu ce ne onorează, dar ne şi obligă să depunem eforturi şi mai mari pentru păstrarea tradiţiilor şi promovarea culturii locale” a declarat primarul comunei Şişeşti, Marian Răducan.

sisesti 8

Scopul competiţiei este de a promova patrimoniul cultural și turistic al satului românesc.

campanie (2) Ceramica de Şişeşti nesmălţuită, arsă şi uscată la soare se remarcă prin autenticitate, amintind de vechile tehnici dacice de realizare a vaselor din lut. Vasele sunt arse în cuptor o singură dată, iar decoraţiunile exterioare sunt făcute cu degetul, aşa cum făceau olarii din cele mai vechi timpuri. Graţia şi simplitatea lor sunt date şi de fondul deschis, cald, pe care sunt aplicate motivele utilizate în ornamentare. „Oalele noastre sunt aşa de mii de ani. Le ardem o singură dată şi nu le smălţuim. Sunt pentru toate felurile de mâncare: vase pentru făcut untul în casă, oale de sarmale, căni de băut vin, oale de prins laptele, ulcioare de băut apă, vase pentru dus jarul la cimitir, oale pentru ciorbă“, a spus meşterul Gheorghe Gârbovan.

Descoperiţi aşadar Şişeştiul, un colţ de Românie care merită descoperit şi redescoperit.

Voica Briceag

8,232 total views, 1 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.