Palatul Cultural Theodor Costescu, perlă a turismului mehedinţean

Primăria Drobeta Turnu Severin a reuşit în proporţie de 99% să finalizeze lucrările de reabilitare şi modernizare a celui mai important obiectiv cultural de pe raza municipiului Drobeta Turnu Severin –  Palatul Cultural Theodor Costescu.

teatru 1

         Povestea construcţiei Palatului Cultural Theodor Costescu, clădire emblematică pentru Severin, a început odată cu alegerea lui Theodor Costescu în fruntea Societăţii „Teatrul Oraşului Turnu Severin”. Clădirea a început să fie construită în anul 1912. Evenimentele tragice din anii 1916 au stopat continuarea lucrărilor. Rămas fără fonduri, Theodor Costescu s-a văzut în imposibilitatea de a finaliza lucările la acest obiectiv. El a recurs la numeroase împrumuturi de la oamenii cu bani ai localităţii, primind împrumut până şi de la Banca Naţională a României.

          Palatul Cultural „Theodor Costescu” şi-a început activitatea în teatru în anul 1924 – anul inaugurării sale, oferind în acelaşi timp oraşului o altă înfăţişare, mult mai atractivă.

           Planurile arhitecturale au fost opera arhitectului Grigore Cerchez care a reuşit să proiecteze înăuntrul său mai multe săli cu destinaţia de bibliotecă, un cinematograf, un restaurant, dar şi câteva săli care au format vreme de câţiva ani Muzeul „Dr. C.I.Istrati”, o sală de teatru şi una de festivităţi.

           În interiorul clădirii funcţionează şi Biblioteca „I.G.Bibicescu” datând din anul 1925, întreaga colecţie de cărţi fiind dăruită de Ion Bibicescu, fost guvernator al Băncii Naţionale.

           La împlinirea a 20 de ani de la punerea pietrei de temelie a măreţului edificiu a participat însuşi Regele Carol II, Voievodul Culturii Româneşti.

            Lucrările de reabilitare ale Palatului Cultural Theodor Costescu sunt acum pe ultima sută de metri, iar odată cu data de 13 decembrie el va fi redat severinenilor. Cu această ocazie se va organiza şi teatru 2Săptămâna Culturii Severinene. Debutul evenimentelor culturale va fi pe data de 13 decembrie odată cu dezvelirea bustului lui Theodor Costescu, din foaierul teatrului: „Va urma apoi un vernisaj al maestrului Ştefan Popa Popa’s, apoi un simpozion ”90 de ani de la înfiinţarea palatului cultural Theodor Costescu”. Maestrul Dan Puric va fi şi el prezent aici pentru lansarea ultimei cărţi şi va susţine o conferinţă imediat după lansare. Vor fi, de asemenea, invitaţi actorii teatrului Naţional din Bucureşti care vor pune în scenă piesa Egoistul cu maestrul Radu Beligan în rol principal.”, a precizat Ion Dinulescu, directorul Casei de Cultură. Un spectacol de cabaret, un concert de muzică de operă şi un regal folcloric a cărei gazdă va fi Iuliana Tudor şi în care, printre interpreţii care îşi vor da concursul, îl regăsim și pe Nicolae Furdui Iancu, dar şi interpreţi din zona Mehedinţiului: ”Sperăm ca evenimentele organizate să fie pe gustul severinenilor pe care îi aşteptăm să participe în număr cât mai mare la aceste evenimente.” a precizat şi primarul Severinului, Constantin Gherghe.

         Palatul Cultural „Teodor Costescu” şi Cetatea Severinului reprezintă o moştenire bogată,  repere culturale şi istorice definitorii pentru viaţa oraşului Drobeta Turnu Severin.                             teatru 3

Reabilitarea Palatului Cultural: Theodor Costescu și Cetatea Severinului se realizează pe fonduri europene

Beneficiar: Consiliul Local al Municipiului Drobeta Turnu Severin

DMI 5.1 – „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea/modernizarea infrastructurilor conexe”

Valoarea  totală a proiectului: 54.434.339,03 Lei

Finanțare nerambursabilă: 42.577.288,05 Lei

Obiectiv: Creşterea contribuţiei turismului la dezvoltarea judeţului   Mehedinţi şi regiunii Sud-Vest Oltenia

Rezultate:

  • consolidarea structurii de rezistenţă a Palatului Theodor Costescu
  • restaurare faţadă (5.570,70 m2)
  • reparatii+consolidare acoperiş (învelitoare şi şarpantă)- 3.300,80 m2
  • restaurare şi amenajare sală de spectacole (359,50m2) şi balcon (173,30 m2; mărire număr locuri scenă de la 458 la 745)
  • realizare sală pentru simpozioane şi conferinţe cu 100 de locuri (257,20 m2)
  • amenajare spaţiu cazare actori pentru 20 locuri, și 207,80 m2 sală studio (50 locuri)
  • ameajare club (181,30 m2 )
  • amenajare căi de acces adecvate şi 2 ascensoare
  • amenajare restaurant pentru 150 locuri (217,10 m2) și terasă restaurant(540 m2)
  • amenajare cinematograf (grădină de vară) pentru 900 locuri (1,678 m2)
  • amenajare bibliotecă şi sală de lectură (257,20 m2)
  • amenajare 1600 m2 piaţetă, 875 m2 spaţii verzi şi 660 m2  alei-trotuare

5,705 total views, 3 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.