„Prune pentru gunoi” – o legendă transformată într-un proiect educativ

Asociatia Pro – Mehedinti implementează, în calitate de Partener, împreună cu Fundația „Phoenix secolul 21″ din Vidin, Bulgaria și Asociația „ Parteneriate regionale pentru dezvoltare durabilă -Vidin„  Bulgaria, proiectul „Prune pentru gunoi”, Cod proiect: 15.2.1.054, proiect finanţat prin Programul Interreg V-A România – Bulgaria.

Ideea proiectului a plecat de la o legendă bulgăreasă potrivit căreia un ţăran ce voia să găsească o soţie fiului său, o tânără harnică şi cuminte, a  ales să călătorească din sat în sat şi să ofere prune proaspete în schimbul gunoiului din ograda fetelor: „Haideţi la prune, dau prune pentru gunoi, prune pentru gunoi!” ,  striga acesta din poartă-n poartă.  Femeile şi fetele se grăbeau să-şi cureţe casele deoarece cu cât mai mult gunoi adunau, cu atât mai multe prune primeau: „una aduce un sac, cealaltă  – o măsură, a treia – un şorţ. Ţăranul ia gunoiul şi dă la schimb prune. La un moment dat vine o fată frumoasă foc aducând un fir de gunoi înntr-un prosop curat.

– Fata tatii, gunoiul tău e prea puţin! Nu pot să-ţi dau prune!

– Nu am, unchiule, nu am deloc. Gunoiul nu face parte din casa noastră. Şi pe acesta l-am luat din vecini.

– O astfel de fată curată şi harnică, care nu ţine gunoiul acasă, va fi cea mai bună soţie pentru fiul meu – a spus el şi a căsătorit fata cu fiul său.”

Plecăm de la ideea unei legende bulgăreşti, potrivit căreia, un ţăran dorea să-şi căsătorească fiul, dar căuta o noră care să fie harnică. Astfel, a plecat din sat în sat şi cerea, celor pe care îi întâlnea, gunoi din ogradă, în schimbul căruia oferea prune. Noi am adaptataceastă legendă la vremurile actuale”. a declarat în cadrul conferinţei de presă Evtim Stefanov, preşedinte Asociaţia RPSD Vidin, unul dintre partenerii din proiect.

DSC_0780

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă informarea populaţiei referitor la viaţa sălbatică în zonele protejate dar şi angajarea oamenilor în acţiuni concrete pentru protejarea mediului înconjurător în localităţi şi arii protejate din Natura 2000. Proiectul prevede şi derularea unor activități ecologizare a mediului înconjurător și a ariilor protejate extistente de-a lungul Dunării, atât în România cât și în Bulgaria: “Vom merge şi vom ecologiza mai multe zone, din judeţul Mehedinţi şi din districtul Vidin, iar în schimbul deşeurilor, pe care voluntarii noştri le vor aduna, vom oferi materiale promoţionale. Ne vom îndrepta către cele mai poluate zone din judeţul Mehedinţi. Mai întâi vom identifica aceste zone, iar apoi vom merge şi le vom ecologiza”, a declarat managerul proiectului, Mariana Drăghia.

DSC_0843

Tot în cadrul proiectului se vor realiza anumite studii privind statutul zonelor protejate, a zonelor umede și a siturilor Natura 2000 pe ambele maluri ale Dunării. În plus, se va dezvolta o strategie comună Româno-Bulgară pentru gestionarea ariilor  protejate din zona transfrontalieră vizată de proiect. De asemenea, vor fi organizate atât în România cât și în Bulgaria tabere itinerante de cercetași, campanii de curațenie, dar și campanii de informare în școli.

Perioada de implementare a proiectului este de 18 luni: februarie 2016 – iulie 2017

Valoarea totală a proiectului este de 258.191 Euro, din care  219.462, 79 FEDR.

Grupul ţintă al proiectului:

  • 210 autorităţi locale, instituţii şi părţi interesate din România şi Bulgaria
  • 20 de cercetaţi şi 600 de tineri din Mehedinţi şi Vidin
  • 800 de voluntari din Mehedinţi şi Vidin participanţi la campaniile de curăţenie.

 

DSC_0891

 

5,423 total views, 2 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.