S-au finalizat lucrările de reabilitare şi restaurare a Palatului Cultural Teodor Costescu. S-a dat startul evenimentelor culturale

Palatul Culturii Teodor Costescu şi-a deschis porţile pentru publicul spectator odată cu data de 21 februarie. Timp de cinci ani aici s-au executat ample lucrări de reabilitare şi restaurare pe fonduri provenite de la Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Regional. „Săptămâna Culturii Severinene” a fost evenimentul cultural menit să marcheze acest moment. Privit retrospectiv, proiectul care a vizat reabilitarea, restaurarea teatrului şi a cetăţii Severinului, a reprezentat o piatră de încercare şi un test, deopotriva pentru municipalitate, dar şi pentru liderii politici ai anului 2009 care au pus umărul ca acest proiect să se concretizeze. Fostul ministru al Apărării, Mihai Stănişoară, retras acum din viaţa politică, a vorbit cu mândrie despre proiectul la a cărui materializare a ajutat.

DSC_0427

Este impresionant cum arată astăzi Palatul Cultural şi sunt convins că toate aceste eforturi au meritat. În egală măsură felicitări celor care au reuşit să ducă la bun sfârşit aceste lucrări, primarului, Consiliului Local, dar şi celor care de-a lungul timpului au pus umărul la această lucrare care readuce Drobeta Turnu Severin în rândul oraşelor cu acces la cultură.”, a precizat Mihai Stănişoară, fostul ministru al apărării.

IMG_0709

Prezent la eveniment a fost şi senatorul Marius Bălu, şi el unul dintre promotorii acestui proiect deosebit de important pentru oraş: „Mă încearcă un sentiment de mândrie, eram preşedintele Comitetului de Dezvoltare Regională S-V Oltenia în momentul în care s-a semnat acest proiect pe care l-am susţinut şi în calitatea mea de preşedinte al Consiliului Judeţean la acea vreme. Acum, tot ceea ce îmi doresc este ca sălile să nu rămână goale, iar aici să aibă loc cât mai multe evenimente culturale„, a precizat Marius Bălu, senator de Mehedinţi.

IMG_0680

Finalizarea lucrărilor la Palatul Culturii Teodor Costescu, a fost poate cea mai mare provocare a administraţiei locale din ultima perioadă, acest lucru mai ales în contextul în care municipalitatea a reuşit să finalizeze la timp acest obiectiv. „Sentimentul care mă încearcă acum este unul de mândrie că am reuşit să redăm severinenilor acest obiectiv cultural. A fost foarte mult de lucru şi nu a fost deloc simplu. Acum, avem datoria de a da cu adevarat viaţă acestui obiectiv prin organizarea de evenimente culturale de care publicul severinean a fost privat în ultima perioadă„, a precizat Constantin Gherghe, primarul muncipiului Drobeta Turnu Severin.

IMG_0685

Festivitatea de deschidere a debutat duminica la ora 16.00 prin dezvelirea bustului lui Teodor Costescu din foaierul teatrului. A urmat apoi o slujbă religioasă oficiată de PS Nicodim, episcopul Seveirnului şi al Strehaei, iar mai apoi, excelenţele Severinului au fost premiate în cadrul unei noi ediţii a Galei Premiilor de Excelenţă. Totodată, s-au redenumit sălile Palatului Culturii, iar Sala Oglinzilor a devenit acum sala Ştefan Popa Popa’s, iar fosta sală Progresul poarta de duminică numele actorului mehedinţean, Virgil Ogăşanu. Urmează în această săptămână un buchet de evenimente culturale, intrarea publicului este liberă până la ocuparea celor 750 de locuri, capacitatea actuală a sălii de spectacole. Pentru cei interesaţi de evenimentele culturale organizate şi care nu reuşesc să prindă locuri în sală, muncipalitatea a instalat un video-proiector pe care specatatorii au posibilitatea să urmărească în direct evenimentele din sala de spectacole.

IMG_0721

Programul îl puteţi consulta aici.

Voica Briceag

5,327 total views, 4 views today


Comentariile sunt oprite.