Descopera Mehedinti

Senatorii pot decide azi introducerea unui nou tip de impozit forfetar

În curând, în legislaţia fiscală românească ar putea fi introdus un nou impozit, potrivit unui proiect de lege care figurează pe ordinea de zi a senatorilor. Mai exact, este vorba despre fostul impozit forfetar, care ar urma să se aplice, conform documentului, pentru hotelurile, barurile şi restaurantele cu o cifră de afaceri anuală netă de până la cinci milioane de euro şi un număr mediu anual de salariaţi mai mic sau egal cu 250.

Propunerea legislativă privind impozitul specific unor activităţi a ajuns din nou, astăzi, pe ordinea de zi a Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată. De altfel, este pentru a treia oară când documentul figurează, din decembrie începând, pe ordinea de zi a senatorilor, acesta fiind trimis recent pentru raport suplimentar la comisia sesizată în fond, respectiv Comisia pentru buget-finanţe a Senatului.

Concret, proiectul de act normativ reglementează impozitul specific unor activităţi, după numeroasele încercări ale autorităţilor de a introduce în legislaţia fiscală impozitul forfetar.

Astfel, noul sistem de impozitare ar urma să se aplice persoanelor juridice române din sectorul turistic, restaurante şi alimentaţie publică, care la data de 31 decembrie a anului precedent îndeplinesc, cumulativ, mai multe condiţii, cu excepţia microîntreprinderilor, după cum se arată în formă amendată a proiectului.

impozit forfetar

Deşi în forma iniţială propunerea legislativă stabilea că de noile prevederi vor beneficia toţi operatorii din turism şi din industria serviciilor de alimentație, senatorii din Comisia de buget-finanţe au decis, prin adoptarea unor amendamente la raportul iniţial, că noile prevederi nu se vor aplica şi microîntreprinderilor.

Potrivit proiectului de lege înscris astăzi, sub rezerva depunerii raportului, pe ordinea de zi a senatorilor, contribuabilii vor trebui să aibă înscrisă în actele constitutive, potrivit legii, ca activitate principală sau secundară, una dintre următoarele activităţi corespunzătoare codurilor CAEN:

 • 5510-,,Hoteluri si alte facilitati de cazare similare”;
 • 5520-,,Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata”;
 • 5530-,,Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere’’;
 • 5590-,,Alte servicii de cazare”;
 • 5610-,,Restaurante’’;
 • 5621-,,Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente”;
 • 5629-,,Alte servicii de alimentatie n.c.a.”;
 • 5630-,,Baruri si alte activitati de servire a bauturilor”.

De asemenea, contribuabilii vor trebui să realizeze, conform datelor din situaţiile financiare anuale/ raportările contabile anuale, o cifră de afaceri anuală netă de până la 5 milioane de euro, echivalentul în lei.

O altă condiţie care trebuie îndeplinită este ca persoanele juridice să aibă o pondere, în total venituri, de peste 70%, a veniturilor obţinute din desfăşurarea activităţilor corespunzătoare codurilor CAEN menţionate anterior.

Proiectul de lege prevede că la stabilirea acestor venituri, în funcţie de care se va determina ponderea de 70%, nu se vor lua în calcul:

 • veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;
 • veniturile aferente costurilor serviciilor în curs de execuţie;
 • veniturile din producţia de imobilizări corporale şi necorporale;
 • veniturile din subvenţii;
 • veniturile din provizioane şi ajustări pentru depreciere sau pierdere de valoare;
 • veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobânzi şi/sau penalităţi de întârziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;
 • veniturile realizate din despăgubiri, de la societăţile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii;
 • veniturile aferente reducerilor comerciale acordate.

Printre condiţiile pe care firmele trebuie să le îndeplinească pentru a putea plăti impozitul specific se numără şi cele potrivit cărora trebuie să aibă un număr mediu anual de salariaţi mai mic de 250 şi să nu se afle în dizolvare, potrivit legii.

 

3,577 total views, 1 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.