Tradiții de Sfântul Ion: cum au petrecut cei din comuna mehedințeană Cujmir

Sfântul Ioan Botezătorul este unul dintre cei mai iubiţi sfinţi din România. Pe lângă marele număr de persoane care poartă numele de Ion, Ioan, Ioana, Ionel, Ionela ori Ionică sau Ionuţ, există şi tradiţii care sunt păstrate din vremuri  străvechi.

1

            În localitățile din sudul județului Mehedinți, în noaptea dinaintea zilei de Sfantul Ioan s-au păzit fântânile. Tradiția spune că în noaptea dintre B obotează și Sfântul Ion, duhurile rele vin să spurce apa. Bărbații fac de pază lângă fântâni, în corturi improvizate, cu un pahar de vin și carne la grătar. Tradiția veche de sute de ani se păstrează în mai multe localități din sudul județului.

2

       În coumuna mehedințeană Cujmir, oamenii au scos la poartă și în jurul fântânilor din sat mese pline de bunătăți. În fiecare an stau de veghe împreună cu vecinii. Și-au improvizat un cort, au făcut focul și s-au cinstit cu un pahar de vin și cu saramură de pește. Focul se aprinde noaptea la 12 fix și nu este lăsat să se stingă până la ora 12 în noaptea următoare, când se consideră că a trecut pericolul.

3

4

Cu muzica la maxim și grătarele pregătite, oamenii din comuna Cujmir au făcut noapte albă și spun că niciodată  nu vor renunța la aceste obiceiuri.

5

Aproape doua milioane de romani, in majoritate barbati, și-au sărbatorit onomastica joi, cu ocazia Sfantului Ioan, potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Conform statisticilor Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din MAI, 1.963.102 de cetateni romani, respectiv 1.408.983 barbati si 554.119 femei, poarta numele Sfantului Ioan Botezătorul.

Dintre romance, 373.537 se numesc Ioana, 142.656 – Ionela, 19.924 – Ionica, iar 11.265 – Nela. Cei mai multi dintre barbatii care isi serbeaza onomastica miercuri, mai precis 507.822, se numesc Ioan. Alti 401.914 au prenumele Ion, iar 328.389, pe cel de Ionut. Acestora li se adauga aproximativ 144.500 de romani care se numesc Ionel si 21.638 cu prenumele Nelu.

4,351 total views, 1 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.