Troiță în satul Chilia din Devesel, în memoria deportaților

Un monument care să cinstească memoria deportaților din Bărăgan a fost sfințit în localitatea Chilia, din comuna Devesel. Troița fost ridicată de medicul cardiolog Jenică Roateș și de fratele său, profesorul Mișu Roateș, în memoria victimelor deportărilor în Bărăgan, dintre anii 1951-1956, dar și ca recunoștință adusă părinților, Jenică și Aurelia Roateș, și bunicilor, Aurica și Stefan Pândici. Troița a fost sfințită de Preasfințitul părinte Nicodim, episcopul Severinului și Strehaei.

Urmașii foștilor deportați din Bărăgan cinstesc peste ani memoria celor care au trăit dezrădăcinarea din perioada anilor 1951-1956. Au fost luați atunci doar cu hainele în care erau îmbrăcați și purtați spre pustiul Bărăganului, fiind considerați dușmani ai poporului. Drama deportării a fost trăită de părinți și copii, iar durerea acelor ani a rămas veșnic vie în sufletele supraviețuitorilor. În memoria lor, doctorul cardiolog Jenică Roateș și fratele său, profesorul Mișu Roateș, au ridicat o troiță în satul Chilia, care a fost sfințită de Episcopul Severinului și Strehaiei.

La eveniment au participat și Octavian Tuțu, subprefectul județului Mehedinți, și primarul localității Devesel, Drocan Fabian Laurenţiu Costel, care au mărturisit că este un moment încărcat de emoție.

După slujba de sfințire, a fost săvârșită și o slujbă de pomenire pentru victimele deportărilor în Bărăgan, din satul Chilia.

9,206 total views, 2 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.