Alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Vezi aici ce spun liderii partidelor politice 

Alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Vezi aici ce spun liderii partidelor politice 

Premierul Ludovic Orban a anunțat că guvernul își va asuma răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin.  Anunțul a fost făcut în cadrul ședinței de guvern:

”PNL susține alegerea primarilor cu jumătate plus unu dintre cetățenii care își exprimă votul. În urmă cu doi ani am inițiat un proiect de lege de conferire a unei legitimități a acestor primari prin impunerea obligației ca primarul să fie ales cu 50%+1. am luat decizia de a ne angaja răspunderea în fața parlamentului pe alegerea primarilor în două tururi” a precizat Ludovic Orban.

Măsura este susținută și de membrii Partidului Mișcarea Populară, cei care au depus un proiect de lege în acest sens, adoptat de Senatul României și blocat mai apoi în Camera Deputaților:

”În acest moment nu există niciun proiect mai important pentru România decât revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Asumarea unei asemenea modificări legislative urmărește creşterea încrederii cetăţenilor în procesele şi instituţiile democratice prin apropierea aleşilor de cetăţean. PMP  Anul trecut am strâns peste 1 milion de semnături pentru susținerea acestei inițiative legislative. Prima solicitare pe care am adresat-o Guvernului Orban înainte de învestitură a fost tocmai cea de promovare a alegerii primarilor în două tururi” , a spus Eugen Tomac, liderul PMP.

Pe de altă parte, liderii PSD susțin că această măsură nu rezolvă nicio problemă reală a țării:

”Alegerile în două tururi nu rezolvă niciuna dintre problemele reale reale pe care țara le are cu PNL la guvernare. Practic enunțul PNL privind ”democrația” alegerii primarilor în două tururi este doar una din gogoșile electorale”, a spus Aladin Georgescu, preeședintele PSD Mehedinți.

În prezent primarii sunt aleși într-un singur tur, acest fapt conducând la situații prin care primarii sunt aleși de un număr nereprezentativ de alegători. Prin modificarea solicitată primarul ales ar avea votul a peste 50% dintre alegătorii prezenți la vot în turul 2.

Voica Briceag

sursa foto: web

1,080 total views, 1 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.