Ansamblul profesionist ”Lăutarii Mehedințiului”, repetiții pentru Zilele Severinului

Palatul Culturii Teodor Costescu are în componența sa de la începutul acestui an un ansamblul profesionist de muzică populară. Sub bagheta maestrului Nicolae Drăghia, unii dintre cei mai valoroși instrumentiști ai județului, evoluează deja pe scenele din județ și nu numai. Inițiativa reînființării unui ansamblu profesionist în subordinea palatului culturii a a venit și în contextul în care, instituția de cultură a avut în componența sa până în momentul demarării lucrărilor de reabilitare a palatului culturii Teodor Costescu, un ansamblul profesionist. Membrii ansamblului ”Izvorașul” umpleau sălile de spectacole și erau nelipsiți de la evenimentele de aceste gen din toată țara, dar și din străinătate:

”Era înainte Izvorașul, acum se chemaă Lăutarii Meheidnțiului, dar important nu este numele, este ceea ce putem face ca și instituție de cultură. Este un lucur bun pentru oraș și județ. Am încredere în ei și în maestrul Nucu Drăghia. Cu multă muncă și implicare pot deveni unul dintre ansamblurile de renume în România” a precizat Marius Screciu, primarul municipiului Drobeta Turnu Severin.

Sub bagheta maestrului Nicolae Drăghia evoluează unii dintre cei mai buni instrumentiști ai județului. Cu toții au studii în domeniul muzical și au câștigat de-a lungul carierei, individual, numeroase premii la concursurile la care au participat:

”Am început cu liceul Ioan Ștefan Paulian, după care am făcut facultatea de muzică, un master în domeniu. Am ferma convingere că Lăutarii Mehedințiului va fi un proiect de succes, odată ce este condus de maestrul Nucu Drăghia”  a declarat Nicușor Carabă, acordeonist.

 

”Am studiat naiul și sunt în orchestră ca și instrumentist, dar mă pregătesc cu formația și ca solist vocal pentru spectacolele viitoare ”, a declarat Ana Maria Oprișan, naist și solist vocal. Orchestra repetă acum de zor, pentru că vor asigura orchestrația pentru concertele de muzică populară din prima zi a Zilelor Severinului, seară dedicată soliștilor din Mehedinți:

 

”În momentul de față suntem 15 instrumentiști și cu mine 16. Severinenii ne-au văzut pe 24 ianuarie și ne pregătim acum pentru evenimentul din data de 20 aprilie, pentru prima seară a Zilelor Seveirnului care va fi o seară mehedințeană. Vă asigur că vom face lucruri frumoase alături de Niculina Stoican, Petrică Mîțu Stoian, Olguța Berbec și alți interpreți mehedințeni ” a declarat pentru descoperamehedinti.ro Nicolae Drăghia, dirijorul orchestrei. În acest moment membrii ansamblului profesionist ”Lăutarii Mehedințiului” își folosesc instrumentele personale la evenimentele la care participă. Reprezentanții municipalității au declarat însă că au în plan ca în viitor să depună o cerere de finanțare pentru dotarea ansamblului cu instrumente, dar și costume pentru spectacolele în cadrul cărora vor evolua.

 

Voica Briceag

8,304 total views, 2 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.