BEC-ul ar putea ANULA alegerile locale de la ORȘOVA!  Ce nereguli s-au constatat

Nereguli majore petrecute pe parcursul derularii procesului electoral in municipiul Orsova au fost acuzate de Doinita Mariana Chircu, candidatul liberalilor pentru functia de primar al Orsovei, la alegerile organizate pe 5 iunie.  Fostul deputat a venit cu o serie de acuzatii grave cum ar fi sustragerea din secții a ștampilelor de control, anularea și distrugerea buletinelor de vot, președinți de secții de votare aflati în incompatibilitate(rude de gradul 1 sau 2 cu candidații),  falsificarea proceselor verbale și  sustragerea buletinelor de vot din sacii sigilați la doar o zi după terminarea scrutinului!

DSC_0421

Intr-o conferință de presă, candidatul PNL la primăria Municipiului Orșova, Chircu Doinița Mariana, a prezentat cu dovezi neregulile sesizate în desfășurarea scrutinului de duminică, 5 iunie. Doinița Mariana Chircu a ocupat locul 2 în urma scrutinului de duminică, la o diferență de numai 67 de voturi față de candidatul declarat câștigător – Marius Stoica din partea PSD: ” Nu sunt un om incapabil de a recunoaște o înfrângere, am făcut-o în nenumărate rânduri în calitate de candidat sau de lider politic! Din păcate, după alegerile locale Orșova, nu sunt în măsură să felicit câștigătorul deoarece el nu are nicio vină că a câștigat aceste alegeri. El este un beneficiar al tuturor hoțiilor și furtului major de voturi la aceste alegeri. Îl consider nevinovat și, din punctul meu de vedere, nu s-a tras încă linia, așteptăm o decizie a BEC-ului.

Ce s-a întâmplat mai exact:

  1. Atunci când s-au stabilit președinții și locțiitorii secțiilor de votare nu s-a ținut cont de faptul că 6 dintre aceștia se aflau în stare de incompatibilitate – aceștia erau rude ale candiaților înscriși pe liste ale mai multor formațiuni politice.

Am contestat prezența în secțiile de votare a acestor persoane  întrucât legea prevede că aceștia nu au cum să-și desfășoare activitatea în mod IMPARȚIAL și CORECT.

Rezultatul: Biroul Electoral de Circumscripție Orșova, condus de procurorul VELA ILIE, a respins o parte din aceste contestații.

  1. În ziua de 04.06. 2016 au fot convocați membrii comisiilor din secțiile de votare care au ridicat buletinele de vot și s-au prezentat în secții. În anumite secții (66,67 și 74) am fost anunțați de reprezentanții noștri că se desfac pachetele sigilate cu voturi și se aplică ștampila de control

CU TOATE CĂ Legea 115 stipulează clar că NU se umblă la pachetele sigilate și nu se ștampilează decât în ziua votului – adica in data de 05.06, înainte de ora 07.00 cand se deschideau urnele.

Am sesizat Biroul Electoral Județean în rpetate rânduri, am sesizat la 112 – Poliția, am sesizat Biroul de Circumscripție Orșova – să oprească acest proces. În plus, s-a mai constatat că în topurile sigilate de buletine de vot au fost cazuri în care acestea erau amestecate. De exemplu: în topurile cu buletine de vot pentru primar se regăseau buletine de vot pentru consiliul local sau consiliul județean.

  1. În aceeași seara, am fost anunțați că în secția de votare nr. 67, președintele secției – domnul Vasilan Virgil a sustras și a plecat cu ștampila de control din secția de votare. Atenționat fiind de reprezentanții partidelor, nu a vrut să se întoarcă în prezența membrilor comisiei din secție să lase ștampila în secție, așa cum prevede legea. Legea spune foarte clar că nu ai voie să iei ștampile sau buletine de vot din secție. Ele se sigilează și li se asigură paza de către jandarmerie sau poliție până în dimineața următoare.

Am sesizat BEJ ul, am sesizat Prefectura deoarece domnul președinte de circumscripție nu a putut fi găsit și am sunat la 112. La 112 am primit răspunsul cum că nu este de competența domniilor lor.  Ne-am adresat tuturor dar nu s-a putut face nimic deoarece Biroul Electoral de Circumscripție Orșova trebuia să se ocupe de acest aspect.

Am avut o convorbire telefonică cu dommnul Președinte de Circumscripție – domnul Vela Ilie și am fost apostrofată de către acesta: ce dacă a plecat un președinte cu ștampila de control. Și ce-i cu asta? Nu s-a întamplat nimic! Nu e nicio nenorocire! Vreți să aduceți mascații pentru atâta lucru? (Vela Ilie)

  1. În dimineața alegerilor am depus 2 întâmpinări cerând ceea ce a cerut și BEJ ul cu o seară înainte: să se numere buletinele de vot și să se întocmească proces verbal cu numărul real al acestora, pentru fiecare tip de buletin in parte: primar, consiliu local și consiliu județean. La aceste întâmpinări nu am primit nici un răspuns.

La 2 ore după ce a început procesul de votare, reprezentantul din secția 66 ne-a semnalat că a depus întâmpinare la președintele secției pentru că s-au găsit buletine de vot pentru PRIMAR duble, capsate și ștampilate cu ștampila de control, buletine ce cu o seară înainte nu existau. La această întâmpinare, președintele de secție a cerut părerea președintelui de circumscripție, acesta spunând că nu e problemă, s-au mai găsit și în altă parte, nu trebuie să vă opriți, puteți să continuați.

Rezultatul:  nu s-a permis numărarea buletinelor. Atâta timp cât seara în secție, toți reprezentanții spun că nu au găsit nici buletine dublate, nici triplate și capsate și că nu au aplicat ștampile de control pe ele, înseamnă că ele au venit din afara secției.

De asemenea, se poate constata, dacă se face o verificare, că ștampila de control  sustrasă cu o seară înainte, este aplicată pe buletine de vot și din celălalte 8 secții. Deci a fost folosită pentru fraudare în toate secțiile, mizandu se pe faptul că seara oamenii sunt obosiți și nu mai vad numărul stamiplei de control(care ar trebui să fie un număr diferit pentru fiecare secție de vot).

  1. La închiderea urnelor eu m-am aflat în secția 67 și au decis să înceapă numărarea buletinelo de vot cu cele de la Consiliul Județean. Ceea ce m-a șocat a fost în momentul în care președintele secției de vot(cel care a sustras cu o seară în urmă ștampila de control din interiorul secției) a strâns toate buletinele de vot rămase nefolosite și le-a rupt în bucăți, le-a distrus în prezența tuturor reprezentanților.

La secția 66, reprezentanții partidelor au sunat cu disperare la 112 când s-a constatat că erau mai multe buletine de vot prinse în procesul de votare decât cărți de identitate scanate (persoane care s-au prezentat la vot). Ca să regleze situația și să le bată cheia au rupt în fața reprezentanților de la buletinele nule 3 bultine de vot. A fost totul reclamat la 112 dar aceștia din urmă au răspuns că nu au competență în această problemă.

  1. În data de 07.06, președintele de Circumscripție Orșova a venit la biroul central pentru a depune rezultatele finale – procesele verbale. În momentul în care a ajuns cu aceste procese verbale la BEJ – reprezentanții au găsit nenumărate neconconcordațe și i-au cerut acestuia(Procuror Vela Ilie ) să le ia înapoi și să rezolve neconcordanțele. Președintele s-a reîntors în secție și în prezența a 2 președinți de secții devotare a reușit să producă și mai mari nenorociri decât făcuse pănă acum:

– la secția de votare 70 avem procesul verbal inițial și cel modificat de președintele de circumscripție ulterior: a fost modificată prima filă a procesului verbal! Este vorba de fals și uz de fals. Reprezentanții partidelor în secțiile de votare nu au semnat acest al doilea proces verbal iar semnăturile lor au fost folosite ca suport pentru procesul verbal fals.

– la secția 71 a fost chemat președintele și au făcut modificări majore ca să le dea rezultatul final – s-a tăiat, s-a îngroșat, s-au înlocuit cifre.

Noi nu am putut intra decât în posesia acestor două procese verbale modificate însă, reprezentanții noștri în BEJ susțin că mai sunt și alte procese verbale modificate din pix de către președintele de circumscripție ulterior.

DSC_0451

DSC_0448

 

DSC_0455

  1. O altă infracțiune comisă de președintele de circumscripție – procurorul Vela Ilie – pentru a putea justifica voturile nule și să poată modifica pe procesul verbal pentru a da rezultatul, A DESCHIS SACII SIGILIAȚI cu voturi și a încheiat un proces verbal prin care recunoaște că a ridicat din sacul cu buletinele de vot de la secția 70 a  5 buletine de vot anulate pentru primar și a 18 buletine de vot anulate pentru consiliu județean.

DSC_0452

Eu am cerut renumărarea voturilor. Nu mai am încredere acum după ce sacii sigilați au fost desfăcuți și s-au luat buletine. Am revenit la BEC și am cerut anularea alegerilor deoarece toate elementele precizate mai sus ne conduc la faptul că votarea și stabilirea rezultatelor alegerilor a avut loc prin fraudă de natura de a modifica atribuirea mandatelor în circumscripția electorală Orșova.

Suntem în așteptarea soluțiilor date de Biroul Electoral Central. S-au comis infracțiuni multiple la Orșova. Voi formula plângeri penale pentru toți cei implicați în aceste abuzuri în frunte cu președintele biroului de circumscripție Orșova – procurorul Vela Ilie.

Îi asigur pe orșoveni că sunt un om corect și că împreună cu echipa mea voi rămâne în orice fel de situație alături de ei. Am încredere în organele statului și sunt convinsă că vor face dreptate orșovenilor.”

 

5,785 total views, 2 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.