Ce este depresia și cum o putem trata? Răspunsul psihologului

Depresia este o stare de tristețe care persistă perioade îndelungate de timp(durează mai mult de două săptămâni) iar, în această perioadă, persoana respectivă este împiedicată să-și defășoare activitățile cotidiene.

Care sunt simptomele depresiei?

Simptomele depresiei sunt.

  • Sentimente de anxietate
  • Creșterea/scăderea bruscă în greutate
  • Insomnie
  • Toleranță scăzută la frustrare
  • Plâns facil
  • Oboseală fizică și mentală
  • Frica permanană
  • Sentimente de neajutorare
  • Stimă de sine scăzută etc.

Oamenii mai merg la psiholog?

Cei care realizează că au nevoie de ajutor specializta și că nu pot depăși momentul singuri, se prezintă la medicul psiholog. În schimb, cei ce nu acceptă ajutorul specializat ajung să trăiască teama de stigmatizare socială. Cei mai mulți refuză ajutorul doar din orgoliu personal.

depresie_77143000

Cine poate avea stări de depresie?

În primul rând copiii care trăiesc într-un mediu toxic – stări conflictuale în familie. În al doilea rând femeile, persoane care au avut cazuri de depresie în familie, persoane care au evenimente stresante acasă sau la muncă. Depresia mai poate fi întâlnită și la persoane care suferă de anumite afecțiuni: tulburări lae gladelor hopofiză și tiroidă, diabet, afecțiuni cardiovasculare și, evident, în cancer.

Ce se întâmplă cu persoanele care nu apelează la ajutor specializat și care este traseul care ar trebui urmat în stabilirea diaagnosticului de DEPRESIE?

Primul pas trebuie să fie prezentarea la medicul de familie – acesta din urmă este cel care face o primă evaluare și decide dacă persoana în cauză are nevoie de consiliere psihologică. Ulterior psihologul efectuează o evaluare psihologică și stabilește dacă este sauu nu vorba despre o depresie și în ce stadiu se află aceasta. Dacă depresia este severă, tratamentul se bazează atât pe psihoterapie cât și pe ajutorul medicamentelor recomandate de un medic psihiatru.

Persoanele care nu ndrăznesc să apeleze la ajutor specializat nu conștientizează că problema devine din ce în ce mai gravă. Depresia este una dintre cele mai frecvente tulburări ale populației în zilele noastre.

Autor:

Lidia Simona Pascotă Caprioru – psiholog

4,348 total views, 1 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.