Cetatea Golubac din Serbia, deschisă publicului

La aproximativ 70 de kilometri de vama Porțile de Fier se află unul dintre cele mai impresionante obiective turistice de pe malul sârbesc al Dunării. Cetatea Golubac, vechea fortăreață, construită pe ruinele unui vechi sit roman, veghează și acum malurile bătrânului fluviu. Martor tăcut al istoriei, cetatea pare să își aibă rădăcinile în Dunăre. Vechile porți ale cetății s-au redeschis pentru public odată cu data de 29 martie după ce timp de cinci ani aici s-au executat ample lucrări de reabilitare și restaurare pentru care Uniunea Europeană a alocat aproximativ 9 milioane de euro.

Pe malul sârbesc al Dunării, la aproximativ 80 de kilometri distanță de Drobeta Tunru Severin, ridicată parcă din Dunăre, vechea cetatea Golubac este și acum gardian tăcut al istoriei. Pentru restaurarea obiectivului istoric, Uniunea Europeană a alocat statului vecin aproximativ 9 milaione euro, bani nerambursabili. Impresionantul obiectiv a fost inaugurat pe 29 martie după 5 ani de reconstrucții,  în prezenţa preşedintelui sârb, Aleksandar Vučić, a preşedintei Guvernului și a Comisarului European pentru Politica de Vecinătate şi Aderare la Uniunea Europeană, Johanes Hahn şi a unui număr mare de cetăţeni. ”Când privesc Cetatea reconstruită văd nu numai istoria, ci şi forța acestei ţări,  a acestui popor care garantează viitorul”, a menționat  preşedintele sârb, Aleksandar Vučić cu prilejul inaugurării cetăţii.

„Uniţi în diversitate, este motoul european. Noi europenii oferim lumii patrimoniul nostru cultural, ei nu vin aici doar din cauza plajelor, ci pentru că oferim ceva unic şi special şi aceasta este o combinaţie a naturii, atractivităţii şi oamenilor foarte amabili”, a menţionat Hahn. Cetatea poate fi admirată în toată splendoarea ei de pe maul românesc, din ambarcaţiuni, iar acum, din nou, şi din Serbia, de la faţa locului, pentru că fortăreaţa şi-a redeschis porţile.  Fortăreaţa medievală, veche de 700 de ani, este situată la patru kilometri în aval de oraşul Golubăţ, în apropiere de Porţile de Fier. Înainte de restaurare, cetata era vizitată de aproximativ 60.000 de persoane, cei mai mulţi turişti străini venind din România. Din raţiuni de securitate, nu se putea însă intra în cetate. Lucrurile s-au schimbat după restaurare, iar turiştii pot vizita acum și interiorul și pot urca în turnuri.

Cetatea Golubac are zece turnuri şi un şanț de apărare şi pare să crească natural din stânca de calcar din munte şi se pierde în apele Dunării. După ce barajul de la Porţile de Fier a fost construit, o parte a fortăreţei medievale a fost acoperită de apele Dunării. În prezent, şoseaua actuală din Serbia trece chiar pe sub arcadele zidite ale Cetăţii Golubac ca printr-un tunel şi leagă fortăreaţa de localitatea Golubăţ, astfel că turiştii nu au cum să o rateze. Cu turnurile sale crenelate şi zidurile groase de piatră şi ţiglă arsă, cetatea Golubać păstrează trăsăturile romantice ale unui castel din poveşti. De-a lungul timpului, Cetatea Golubac a fost stăpânită de unguri, turci, habsburgi şi sârbi. Legendele spun că în cel mai de sus turn al cetăţii a fost închisă regina Bizanţului, Elena cea frumoasă, care a crescut porumbei, îndrăgostită fiind de gingăşia şi frumuseţea lor. Tocmai de aceea, fortăreaţa a primit numele Cetatea Golubac, adică Cetatea porumbeilor.

 

Voica Briceag

16,229 total views, 2 views today


3 Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.