Comunicat de presa: Începând cu data de 17 martie, va intra în vigoare Legea nr. 15/2016

Începând cu data de 17 martie, va intra în vigoare Legea nr. 15/2016 privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, prin care se interzice fumatul în toate spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii.

Conform legii, prin spaţiu public închis se înţelege orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.

lege-anti-fumat-2016

În cadrul acţiunilor prioritare pe care le desfăşoară zilnic, conform propriilor competenţe legale, pentru protejarea vieţii, integrităţii corporale, protejarea bunurilor, combaterea criminalităţii, asigurarea ordinii publice şi salvarea de vieţi omeneşti, structurile Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă, Poliţiei Române, Jandarmeriei Române şi ale Poliţiei de Frontieră vor avea în vedere inclusiv aplicarea prevederilor Legii nr. 15/2016.

Sesizările privind faptele prevăzute de Legea nr. 15/2016 se fac către Poliţia Locală sau către structurile MAI, mai sus menţionate. Recomandăm cetăţenilor ca sesizările privind eventualele contravenţii privind fumatul în spaţiile nepermise de lege să nu se facă la numărul de urgenţă 112, această linie fiind destinată exclusiv urgenţelor şi situaţiilor care pun în pericol viaţa, integritatea corporală sau bunurile oamenilor.

Atenţionăm asupra responsabilităţii persoanelor juridice cu privire la obligaţiile pe care le au pentru punerea în aplicare a prevederilor acestei legi, mai ales a celor referitoare la marcarea spaţiilor publice închise cu indicatoare prin care să se indice «Fumatul interzis» şi folosirea simbolului internaţional, respectiv ţigareta barată de o linie transversală.

Reamintim că fumatul reprezintă inclusiv o cauză a incendiilor, fapt pentru care recomandăm fumătorilor să nu arunce la întâmplare resturile de ţigări şi chibrituri nestinse. Conform datelor statistice înregistrate la nivelul IGSU, anul trecut la nivel naţional 11% dintre incendiile înregistrate au fost cauzate de nerespectarea normelor de prevenire şi stingere a incendiilor în ceea ce priveşte fumatul.

Modul de reglementare a fumatului, ca parte a măsurilor de apărare împotriva incendiilor, era verificat şi înainte de apariţia acestei legi, aspect care va rămâne în atenţia noastră şi în timpul controalelor executate în teren.

2,791 total views, 3 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.