COMUNICAT DE PRESĂ
Privind începerea implementării proiectului ”Crearea unui produs turistic transfrontalier integrat și inovativ între parcurile naturale Vrachanski Balkan și Porțile de Fier”. În perioada 21.05.2019 – 19.05.2022, R.N.P. Romsilva – Administrația Parcului Natural Porțile de Fier (România), în calitate de partener, împreună cu Administrația Parcului Natural Vrachanski Balkan (Bulgaria), în calitate de lider de proiect, vor implementa un proiect finanțat de Uniunea Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în cadrul Programului INTERREG V-A România – Bulgaria. Proiectul DigiPARKS este implementat în arealul a două între cele mai mari arii protejate din România și Bulgaria, respectiv Parcul Natural Porțile de Fier și Parcul Natural Vrachanski Balkan. Cele două parcuri păstrează diversitatea biologică și peisagistică unică și se numără printre cele mai importante zone Natura 2000 din țările lor. Patrimoniul cultural-istoric din parcuri include situri de importanță globală, națională și locală. Bisericile antice și medievale, mănăstirile, cetățile antice, o mulțime de monumente și altele sunt printre cele mai importante situri.
Patrimoniul cultural este puțin cunoscut, pachetele turistice sunt aproape dispărute, serviciile turistice nu sunt de bună calitate, iar părțile interesate de eco-turism nu au capacitatea și dorința de a furniza în comun produse și servicii.
Activitățile proiectului:
1.Digitizarea teritoriului parcurilor – va avea ca rezultat identificarea și digitizarea teritoriului parcurilor și a celor mai importante și atractive situri de patrimoniu natural și cultural care, odată ce au fost digitizate, vor fi incluse în viitorul produs turistic. Ca urmare a acestui pachet de lucru, în cele două parcuri vor fi determinate 10-12 site-uri pentru digitizare. Ele vor fi diferite, dar vor fi atractive prin patrimoniul natural și cultural specific și vor fi incluse în următoarele patru trasee tematice care vor sta la baza turismului transfrontalier inovator.
- Dezvoltarea și implementarea produsului turistic transfrontalier inovativ – Pachetul propus urmărește să elaboreze un set de instrumente necesare dezvoltării și poziționării corecte a produsului turistic transfrontalier și să răspundă la o serie de întrebări legate de marketingul acestuia. Pachetul va conține toate instrumentele și măsurile furnizate de teoria turismului și a marketingului necesare dezvoltării și implementării unui produs turistic inovativ transfrontalier.
- Dezvoltarea infrastructurii pentru viitoarea tehnologie în ambele parcuri – vor fi create condiții pentru digitizarea viitoare a siturilor de patrimoniu natural și cultural pe teritoriile parcurilor, prelucrarea și expunerea produselor finale în sălile demonstrative și portalurile web.
- Furnizarea echipamentului necesar pentru digitizarea și crearea de centre digitale demonstrative – activitate de care depinde implementarea tuturor celorlalte activități, prin achiziționarea unor echipamente speciale.
- Comunicare – activitate necesară atât pentru promovarea pachetului turistic inovator, cât și pentru publicitatea specifică proiectului și a programului.
- Managementul proiectului.
Valoarea totală a proiectului: 419,379.44 EURO
Cofinanțare FEDR: 356,472.52 euro
Cofinanțare: 54,515.15 EURO
Contribuție proprie: 8,391.77 EURO
1,444 total views, 2 views today