Mehedințenii vor plăti chirii mai mici pentru ANL. Vezi aici noua formulă de calcul

Mehedințenii care locuiesc în locuințele ANL vor plăti chirii mai mici! Guvernul a adoptat miercuri o ordonanță de urgență în acest sens. Chiriaşii ANL vor plăti chirii diferite în funcţie de venit, dar şi de vechimea locuinţei sau rangul localităţii unde se află.

anl-2

Guvernul a decis, ca persoanele care beneficiază de locuinţe ANL să achite chirii diminuate, calculate după criterii noi. Astfel, chiriile datorate de persoanele cu venituri reduse care beneficiază de locuințe ANL vor fi diminuate și vor fi calculate după noi criterii, raportate la venitul realizat pe membru de familie, astfel:

  • Maximum 10% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, calculat în funcţie de veniturile realizate în ultimele 12 luni, în cazul în care venitul brut pe membru de familie este mai mic sau egal cu salariul minim brut pe ţară;
  • Maximum  20% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, dacă venitul brut pe membru de familie este mai mare decât salariul minim brut pe ţară, dar nu depășește 100%  salariul minim brut pe țară garantat în plată;
  • Maximum 30% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, dacă venitul brut pe membru de familie depășește 100%  din salariul minim brut pe ţară, dar nu mai mult de 5.000 lei.

Modificările aduse au scopul de a asigura protecţia socială a celor cu venituri mici, a explicat ministrul dezvoltării regionale, Sevil Shhaideh:

sevil-shhaideh

Am avut situaţii în care de la 70 de lei chiria, care era până anul trecut, ajunsesem la o chirie de 700 de lei de familie. Aceste locuinţe sunt de fapt locuinţe sociale pentru tineri, pentru cei care nu au venituri suficiente şi în aceste considerente, astăzi vom propune această ordonanţă de urgenţă care corectează aceste elemente, ţinând cont atât de rangul localităţilor, cât şi de veniturile familiilor care beneficiază de aceste locuinţe ANL.”

Programul de construcții de locuințe pentru tineri, destinate închirierii este principalul program implementat de ANL. Programul se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani la data depunerii cererii pentru repartizarea unei locuințe construite prin ANL și destinate închirierii, persoane care nu își permit să cumpere sau să închirieze o locuință de pe piața liberă.

Voica Briceag

9,146 total views, 1 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.